Korthals: meer rechters door snelle selectie

Minister Korthals (Justitie) wil door intensieve werving, een kortere selectie-procedure en ruimere opleidingsmogelijkheden meer rechters laten instromen.

Korthals wil met deze maatregelen het dreigende tekort aan rechters oplossen. Alleen al voor 1999 en 2000 zijn 188 extra rechters nodig. Dit aantal loopt op tot 371 in het jaar 2002. Dit staat in de de beleidsnotitie Werving, selectie en opleiding voor leden van de rechterlijke macht die Korthals gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Om het tekort te bestrijden zullen studenten in een vroeg stadium van de studie actiever worden benaderd om hen te interesseren voor de raio-opleiding (rechter-assistent in opleiding). Ook zullen meer `buitenstaanders' worden aangetrokken om het capaciteitsprobleem op korte termijn op te lossen. Voor het aantrekken van meer rechters is voor 1999 en 2000 15,3 miljoen gulden gereserveerd.