`Kleine zelfstandigen niet in ziekenfonds'

VNO-NCW ziet niets in het kabinetsvoorstel om kleine zelfstandigen met een belastbaar inkomen tot 42.000 gulden verplicht te verzekeren in het ziekenfonds. Het voorstel betekent een fundamentele wijziging van het ziektekostenstelsel, zonder dat daarover uitvoerig is overlegd, stelt de werkgeversorganisatie.

Volgens VNO-NCW heeft het kabinet onvoldoende stilgestaan bij de gevolgen van de maatregel. Werkgevers brengen ruim de helft van de ziekenfondspremie op. Het huidige voorstel verplicht diezelfde werkgevers niet alleen mee te betalen aan de premie van hun werknemers, maar dwingt ze tegelijk bij te dragen aan de premie van verzekerden waarmee zij geen enkele band hebben. De opname van kleine zelfstandigen betekent volgens de werkgevers dat het ziekenfonds een volksverzekering wordt, in plaats van een werknemersverzekering. (ANP)