Justitie gaat samenwerken met Suriname

Nederland en Suriname gaan voor het eerst in jaren samenwerken bij een groot onderzoek naar cocaïnesmokkel.

Minister B. Korthals (Justitie) heeft positief gereageerd op een officieel rechtshulpverzoek dat zijn Surinaamse collega P. Sjak Shie vorige week naar Nederland verstuurde. Suriname wil alle relevante informatie die er in Nederland is vergaard naar aanleiding van de onderschepping van de recordvangst van 700 kilo cocaïne vorige maand op Schiphol. De inbeslagname van het transport leidde volgens de Surinaamse minister van financiën Gobardhan tot de huidige economische crisis omdat drugshandelaren alle harde valuta zijn gaan hamsteren.

Korthals heeft het openbaar ministerie in Haarlem, dat het onderzoek naar de onderschepping op Schiphol leidt, opdracht gegeven inlichtingen door te spelen aan collega's in Paramaribo. De fungerend hoofdofficier van justitie in Haarlem, T.P.L. Bot, zegt dat ,,alle medewerking aan Suriname zal worden verleend zolang dit het hier lopende onderzoek niet schaadt''. In Suriname en in Nederland zijn in deze zaak tot nu toe geen arrestaties verricht.

De justitiële samenwerking is opmerkelijk omdat Suriname onder het bewind van president Wijdenbosch nauwelijks nog Nederlandse rechtshulpverzoeken heeft gehonoreerd. Paramaribo beschuldigde Nederland van justitieel kolonialisme door grote onderzoeken naar de Surinaamse cocaïnehandel. In de drugszaak Bouterse en ook de inmiddels wegens cocaïnehandel in Haarlem veroordeelde voormalige verzetsleider R. Brunswijk weigerde Suriname rechtshulpverzoeken uit Nederland in te willigen.

De Surinaamse politie zegt inmiddels te weten wie de recordpartij van 700 kilo tussen groenten en fruit verstopte cocaïne heeft verzonden. Aanhoudingen zijn volgens de Surinaamse politie pas mogelijk als die beschikt over justitiële documenten uit Nederland, zoals het rapport van het gerechtelijk laboratorium waaruit blijkt dat het om drugs gaat. De Nederlandse justitie hoopt, aldus een opsporingsambtenaar, dat de Surinaamse collega's nu serieus werk gaan maken van de aanpak van cocaïnesmokkel. Deze zaak wordt gezien als een lakmoesproef.