India voert aanvallen in Kashmir op

India heeft gisteren zijn aanvallen op wat het noemt ,,door Pakistan gesteunde infiltranten'' in Kashmir opgevoerd. Het Indiase leger verklaarde enkele gebieden te hebben heroverd op de infiltranten.

Bij de aanhoudende gevechten langs de ruim zevenhonderd kilometer lange bestandslijn in Kashmir zouden al enkele honderden doden zijn gevallen. De Indiase luchtmacht begon elf dagen geleden met luchtaanvallen op de infiltranten die volgens New Delhi door het Pakistaanse leger zijn gestuurd om delen van India te bezetten. Indiase veiligheidsdiensten verwachten dat de komende weken nog eens twee- tot drieduizend islamitische militanten zullen proberen vanuit Pakistan over te steken naar het Indiase deel van Kashmir. Volgens een politiefunctionaris in Srinagar gaat het vooral om Afghaanse huurlingen en Pakistaanse militanten uit opleidingskampen in het Pakistaanse deel van Kashmir.

Uitzicht op een vermindering van de spanningen tussen India en Pakistan zijn er nog niet, hoewel Islamabad heeft aangeboden komende maandag minister van Buitenlandse Zaken Sartaj Aziz naar New Delhi te sturen. India heeft nog niet gereageerd op het Pakistaanse aanbod. India heeft Pakistan er de afgelopen week van beschuldigd de grenzen tussen de twee landen te willen veranderen door bezetting.

India heeft scherp geprotesteerd tegen opmerkingen van de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Aziz dat de bestandslijn tussen beide landen niet duidelijk gedefinieerd is. Daarmee zou Pakistan ,,een reden voor de agressie construeren'', aldus een regeringsverklaring. Een wordvoerder van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken voegde daaraan toe: ,,De bestandslijn is heel precies gedefinieerd en ligt volledig vast''. Hij voegde eraan toe dat India niet zal onderhandelen over de bestandslijn.

In de rest van de wereld groeit de zorg over escalatie van het conflict tussen de twee jongste nucleaire mogendheden. In een brief aan de Indiase premier Atal Behari Vajpayee schreef de Amerikaanse president Clinton gisteren dat hij de Pakistaanse regering heeft opgeroepen ,,onmiddellijk stappen te nemen om de spanningen te verminderen en de bestandslijn te respecteren'', zo berichtten de Indiase media.

Islamabad zegt dat Pakistan er alles aan doet de kans op een totale oorlog tussen India en Pakistan te verkleinen. Gisteren liet Pakistan een Indiase piloot vrij wiens MiG-27 gevechtsvliegtuig ruim een week geleden werd neergeschoten boven Pakistaans Kashmir. Volgens de Pakistaanse premier Nawaz Sharif was de vrijlating van deze ,,krijgsgevangene' een ,,gebaar van goede wil'' van Islamabad.

Pakistan ontkent dat het islamitische militanten naar Indiaas Kashmir heeft gestuurd. De infiltranten zijn volgens de Pakistaanse regering niet meer dan ,,vrijheidsstrijders uit het door India bezette Kashmir''. Maar het Indiase leger meldde gisteren dat ze de lichamen hebben gevonden van twee infiltranten die in de gevechten zouden zijn omgekomen. Uit hun identificatieplaatjes zou blijken dat het om infanteristen van het reguliere Pakistaanse leger zou gaan. Volgens het Franse persbureau AFP zullen de lichamen vandaag aan journalisten worden getoond.

De gevechten tussen beide aartsvijanden zijn de hevigste van de afgelopen twintig jaar. Vorig jaar mei riepen India en Pakistan zich, na een serie kernproeven, uit tot de zesde en zevende kernmogendheid ter wereld.