Hartog & Martini

`Zang met gitaar' roept al snel associaties op met obligate kampvuurmuziek en gefrustreerde singer-songwriters die een mislukte liefde van zich af blèren. Het duo Hartog Eysman en Wolf Martini bewijst dat het anders kan. Hun titelloze debuut-cd laat een uiterst subtiel en jazzy geluid horen.

Gitarist Martini beperkt zijn spel tot een effectief minimum zonder aan kracht in te boeten. Hij speelt geen noot teveel en ziet zelfs daar af en toe vanaf door beheerst de maat te slaan op de klankkast van zijn instrument. Zelfs in het instrumentale duet `Time' met accordeonist Rony Verbiest weerstaat hij de drang de ruimte op te vullen met krullen en terzijdes waardoor het stuk zijn elementaire kracht behoudt.

Martini's heldere klanken vormen een transparant decor waarin Eysmans vlekkeloze techniek goed uitkomt. De bijdragen van gastmuzikanten Verbiest, trompettiste Saskia Laroo en alt-saxofonist Jan Menu vervullen een puur accentuerende rol en overstemmen Eysmans wat fragiele stemgeluid nergens. De tien standards en eigen composities op de cd vormen de ideale soundtrack voor een zwoele zomeravond met romantische vooruitzichten.

Hartog & Martini: Hartog & Martini (cd 9920682, VIA Records).