Export Nederlandse bloembollen

De export van Nederlandse bloembollen blijft stijgen. De drie grootste markten zijn als van oudsher de VS, Duitsland en Japan. Toch kende met name de afzet naar Japan de laatste jaren een forse daling. De belangrijkste oorzaken zijn de crisis in Azië en de lage prijs van de lelie. Deze soort is samen met de tulp goed voor zeventig procent van de export naar het land. Veertig procent van de Japanners kopen, zo blijkt uit een onderzoek van het Productschap Tuinbouw, minimaal één keer per jaar bollen.

De groei van de export naar Amerika is vooral te danken aan de tulp. Het afgelopen seizoen (juli-juni) zijn er liefst 414 miljoen tulpenbollen naar de VS gegaan, ruim 40 miljoen meer dan in 1997. Bollen die het eveneens goed doen in de VS zijn irissen, narcissen en krokussen. De Amerikanen zijn daarentegen een beetje uitgekeken op de gladiool: de export daalde bijna tien procent. China is nog een klein afzetgebied maar wel de grootste groeimarkt voor de bollenexporteurs. De afzet groeide dit seizoen van 3,5 naar 7,9 miljoen gulden.

(Tijn Kramer)