EU: einde belastingvrij verkopen

Op de top van EU-leiders in Keulen is een laatste poging mislukt om de belastingvrije verkopen voor reizigers binnen de Europese Unie te redden. De Franse premier Jospin had deze kwestie aan de orde gesteld op de top die verder werd overheerst door Kosovo.

Premier Jospin wenste uitstel van het besluit dat met ingang van 1 juli moet ingaan. Hij werd daarin vooral gesteund door de Britse premier Tony Blair en door de Duitse kanselier Gerhard Schröder. De drie zeiden uitstel van het besluit te willen omdat het ten behoeve van de werkgelegenheid noodzakelijk zou zijn de winkels een overgangstermijn te gunnen.

Maar premier Kok en de Deense premier Petersen wilden daar niet van weten. De belastingvrije winkels hebben al acht jaar de tijd gehad om zich aan de nieuwe situatie aan te passen. Uitstel van het verbod op belastingvrije verkopen voor reizigers binnen de EU was alleen mogelijk geweest als de EU-leiders daartoe eenstemmig hadden besloten.

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder wil dat uitspraken over de euro voortaan nauwkeurig op elkaar worden afgestemd. Hij zei gisteren aan het einde van de top van de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie dat ,,niet iedereen'' moet zeggen wat hij vindt en dat de euro de zaak is van de president Wim Duisenberg van de Europese Centrale Bank.

Schröders opmerking was een duidelijke kritiek op de aanstaande president van de Duitse Bundesbank Ernst Welteke, die eerder deze week kritische uitlatingen deed over de ministers van Financiën van het eurogebied, nadat deze de norm voor het Italiaanse begrotingstekort hadden versoepeld. ,,Er is nu een uitzondering gemaakt, maar dat mag geen regel worden'', Liet Welteke weten. Hij is nu nog president van de centrale bank van Hessen.

Ook Schröders eigen minister van economische zaken Werner Müller ventileerde deze week trouwens kritiek op de matige Italiaanse begrotingsdiscipline.

Bondskanselier Schröder, die de afgelopen tijd zelf onder vuur kwam omdat de matige Duitse prestaties op economische gebied mede oorzaak zouden zijn van de zwakke euro, beklemtoonde gisteren dat Duitsland in een stabiele euro is geïnteresseerd en daarvoor alles doet. Hij onderstreepte nogmaals dat de euro ,,een stabiele munt'' is.

Overigens besloot de EU-top gisteren uit het aanvankelijke ontwerp van het slotcommuniqué in Keulen een passage te schrappen waarin vertrouwen werd uitgesproken in de kracht op de lange termijn van de euro.

De EU-leiders hebben verder een werkgelegenheidspact vastgesteld waarmee volgens Schröder het Nederlandse poldermodel op Europees niveau wordt gebracht. Het pact voorziet twee keer per jaar in een dialoog tussen EU-politici, werkgevers, werknemers, de Europese Centrale Bank en andere Europese instellingen. Ook beloven de EU-lidstaten elkaar in te lichten over hun werkgelegenheidsbeleid. Suggesties om in het nieuwe werkgelegenheidspact vaste doelstellingen op te nemen over het te scheppen aantal nieuwe banen haalden het niet.