Dopingwet?

Staatssecretaris Vliegenthart van VWS wil met een nieuwe wetgeving dopinghandelaren en dopingverstrekkers zwaarder straffen. Wordt daardoor het dopinggebruik teruggedrongen?

M. Karsten, huisarts te Haarlem en begeleider van topsporters: ,,Met het geven van zwaardere straffen schiet je niet veel op. De doping wordt dan duurder, de kwaliteit minder. Kijk naar het gebruik van xtc: daar wilde de overheid paal en perk aan stellen, maar dat had juist een averechts effect. Mijns inziens moeten sporters gewoon beter begeleid worden. En dan niet door onwetende soigneurs of sportschoolhouders, maar door gekwalificeerde sportartsen. Dan zullen sporters absoluut minder snel doping gebruiken. Verder moeten er ook internationaal degelijke dopingcontroles gehouden worden. Niet alleen tijdens wedstrijden, maar ook gedurende trainingen. Er is namelijk zeer veel troep op de markt. Eigenlijk kun je zeggen dat sporters niet presteren dankzij maar ondanks doping.''

Rens van Kleij, waarnemend directeur Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo): ,,Handel in doping kan ongestraft plaatsvinden. Het is dan ook een goede zaak dat handelaren zwaardere straffen kunnen krijgen. De dopinghandel zal minder lucratief worden. En hoe kun je die criminelen beter pakken dan in hun portemonnee? Wij zijn voorstander van een aparte dopingeenheid bij de inspectie voor de gezondheidszorg. Verder willen we dat Justitie nu eens meer aandacht gaat besteden aan het aanpakken van de handel in doping. De sport heeft niet de middelen om daar wat aan te doen, Justitie wel.''

Joop Atsma, voorzitter nationale wielrenunie (KNWU) en Tweede-Kamerlid CDA: ,,Ik ben positief over de plannen van Vliegenthart. Dopinghandelaren bedenken zich wel twee keer om hun troep te verkopen als ze voor een langere periode achter slot en grendel kunnen belanden. Het is natuurlijk jammer dat er in Nederland geen dopinglaboratorium is, nu moeten we ons vaak tot het buitenland wenden. Ook ben ik naast dopingcontroles voorstander van verplichte gezondheidscontroles. Als een huisarts grote veranderingen van de lichaamsfuncties van een sporter constateert, moet er een nader onderzoek komen.''

A.W. Kuipers, apotheker te Venray: ,,De plannen van Vliegenthart zijn onnozel. In de dopinghandel zijn criminelen actief, dat zijn gewetenloze mensen. Die schrikken niet terug van hogere celstraffen of boetes. Ze omzeilen alle dopingregels. Sporters moeten er zelf van overtuigd raken dat dopinggebruik slecht is. Misschien moeten we wel overgaan tot legalisatie van doping. Dan merken sporters dat het spul niet goed voor hen is.''

Henk Kraaijenhof, atletiektrainer: ,,Mensen laten zich niet weerhouden door zwaardere straffen. Die dopinghandelaren interesseert dat toch niet. Objectieve voorlichting is een sterk wapen. Wist je dat tachtig procent van de topsporters niet weet dat hoestdrank op de dopinglijst staat? Een goede opleiding voor trainers is ook belangrijk.

Driekwart van de Nederlandse topsporters verkeert momenteel in de lappenmand. Dat komt gewoon door een slechte trainingsopbouw. Een geblesseerde sporter zal sneller naar doping grijpen dan een fitte atleet. Als sporters niet overbelast raken, grijpen ze ook minder snel naar doping. Ook het dopinggebruik in de breedtesport moet aangepakt worden. Een voorbeeld uit de Verenigde Staten: daar gebruiken twee miljoen mensen verboden middelen, en dat zijn heus niet allemaal sporthelden.''

Hein Verbruggen, voorzitter internationale wielerfederatie UCI: ,,Ik kan me vinden in de plannen van Vliegenthart. De handelaren in doping moeten worden aangepakt. Goede voorlichting is daarbij een machtig middel. Dat zou ook een taak voor de overheid kunnen zijn. Het probleem is dat een sportman zelf mag bepalen tot welke arts hij zich wendt. Dan wordt er weleens een slechte keuze gemaakt.''