De poortwachters van de nieuwe macht

Evangeliseren over het belang van Internet is niet meer nodig. Iedereen is het er over eens dat het medium belangrijk is als verspreider en drager van informatie, maar vooral ook als communicatiemiddel met e-mail als populairste vorm. Moest iemand een paar jaar geleden uitleggen waarom hij een e-mailadres had, nu moet je uitleggen waarom je het niet hebt. Rond Internet is razendsnel een miljardenindustrie ontstaan. Hotmail, een aanbieder van gratis e-mail, gaat voor miljoenen dollars naar Microsoft. De aandelenkoersen van Internetbedrijven zoals de digitale boekhandel Amazon.com rijzen de pan uit. Aanbieders van breedbandtelevisie en Internet, zoals AtHome, knagen aan de poten van het publieke bestel.

De onzekerheid is groot. Niemand weet hoe de informatiesamenleving er precies uit zal zien. Over de invloed van nieuwe media zoals Internet en cd-rom bestaat grote verwarring onder ontwikkelaars, verkopers, consumenten en regelgevers.

    • Monique Doppert