De arabesque van Sonja Henie

Het Olympisch Museum van Lausanne biedt een schat aan herinneringen aan sportmannen en sportvrouwen die in de ruim honderdjarige olympische historie medailles hebben behaald of opzien hebben gebaard. Maar de schatkamer aan het Meer van Genève bevat ook veel prullaria. De kelders puilen uit met afzichtelijke attributen en waardeloze geschenken aan de verschillende voorzitters die het Internationaal Olympisch Comité in de loop van de eeuw heeft gekend. Het dertig centimer hoge beeldje dat een Hongaarse kunstenaar en bewonderaar van kunstrijdster Sonja Henie jaren geleden uit brons vervaardigde, mag bijvoorbeeld tot de vreselijkste soort kitsch worden gerekend dat IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch in ontvangst heeft mogen of eigenlijk heeft moeten nemen. Het kunstwerk stelt de beroemde vooroorlogse Noorse kunstrijdster voor tijdens een zogenoemde arabesque. Henie was tussen 1927 en 1936 de beste kunstrijdster op schaatsen ter wereld. Al op 15-jarige leeftijd werd ze wereldkampioene, vooral door haar uitdagende stijl en kleding. Opgezweept door haar vader die haar trainde zou ze tienmaal wereldkampioen worden en drie olympische titels behalen. Na haar sportloopbaan vervulde ze de hoofrol in een paar Amerikaanse speelfilms. Veel geluk was haar niet gegund in het leven na de sport. Ze stierf in 1968 aan leukemie. Henie was toen 56 jaar.

Aflevering 22 in de serie over helden van deze eeuw.

    • Guus van Holland