Curaçao houdt vast aan overbesteding

De Curaçaose overheid zegt niet aan de eis van de Nederlandse regering te kunnen voldoen om de overbesteding van ontwikkelingsgelden terug te brengen tot nul.

De eilandsoverheid zat 54 miljoen gulden boven het budget en heeft dat terug weten te brengen tot 38 miljoen gulden. De totale overbesteding voor de Antillen, inclusief de wederopbouw van St. Maarten, bedraagt 48 miljoen gulden.

Volgens gedeputeerde van Financiën E. Ys kan de Curaçaose overheid niet aan de eis van Nederland voldoen. ,,Terugbrengen tot nul is onmogelijk. Dan moeten we alle lopende projecten stopzetten. Als we dat doen zetten we deur wagenwijd open voor schadeclaims, want voor die projecten zijn al overeenkomsten gesloten met aannemers, ingenieursbureaus en consultants.''

De forse overbesteding is ontstaan omdat de Antillen geen saneringsprogramma hebben opgesteld dat goedgekeurd is door het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat was een uitdrukkelijke voorwaarde van Nederland. Indien het bezuinigingsprogramma de toets van het IMF had doorstaan zouden de renteaflossingen van de ontwikkelingsgelden over een lange periode uitgesmeerd worden.

Stopzetting van de ontwikkelingshulp zal grote consequenties hebben voor de Belastingdienst en het departement van Financiën. Beide diensten zijn onderbezet en steunen op de inbreng van technische bijstanders (hoog opgeleid personeel met specifieke kennis) uit Nederland. Als de ontwikkelingshulp stopgezet wordt, zullen zij naar Nederland terug moeten, want hun salaris wordt uit de ontwikkelingsgelden betaald. (ANP)