Aron Winter moet het evenwicht bij Ajax terugbrengen

Na zeven tropenjaren in de Italiaanse Serie A vindt Aron Winter het weer een eer om voor Ajax te gaan voetballen. De voormalige speler van Lazio Roma en Internazionale, tekende gisteren in de Arena op 32-jarige leeftijd nog een contract dat hem voor vier jaar aan de club bindt waar hij op 6 april 1986 debuteerde. De 77-voudige international, die bij Oranje wel veel op de bank zat, maar zes eindtoernooien meemaakte, gaat bij Ajax rechts of centraal op het middenveld spelen.

Toen Danny Blind, de nieuwe directeur spelersbeleid, Winter reeds in maart benaderde om terug te komen naar het `oude nest', voelde de oogappel van Johan Cruijff er nog weinig voor terug te komen naar Amsterdam. Hij maakte zich op dat moment (tevergeefs) sterk voor het aantrekken van Van der Sar door Inter en keek met vertrouwen uit naar de komst van Juventus-trainer Lippi. Daarna is er in de privé-sfeer iets veranderd waardoor de interesse voor Ajax toenam. Vervolgens heeft Inter zich schappelijk opgesteld bij het vaststellen van de afkoopsom die Ajax moest betalen. Winter stond in Milaan nog twee jaar onder contract.

Winter calculeert in dat hij een stap terug moet doen. Bijvoorbeeld omdat de Nederlandse competitie van aanzienlijk minder allooi is dan de Serie A. ,,Het is altijd mijn wens geweest om bij Ajax m'n carrière af te sluiten. In het begin moet ik misschien wennen aan de overgang van de Serie A naar de eredivisie, maar ik zal echt geen spijt krijgen. Ik voel me gevleid dat Ajax mij heeft gevraagd te helpen een nieuw team op te bouwen.''

Het elftal dat nog in de steigers staat kent volgend seizoen meerdere routiniers. Ajax roert zich voorlopig vooral op de markt met betrekking tot dertigers die al eerder het bekende shirt met de rode balk droegen. Deze week werd Stanley Menzo (35) overgenomen van Lierse SK en ook de eerste aankoop Jan van Halst (30) is niet bepaald piepjong. Tevens bestaat er nog grote interesse voor Frank Verlaat (31, VfB Stuttgart). Hij zou een van de drie nieuwe aankopen kunnen zijn die Ajax nog wil doen voor verdediging en middenveld. Tenzij de afkoopsom een te groot struikelblok zal blijven. Blind benadrukte gisteren dat de terugkeer van zoveel ex-Ajacieden niet gezien moet worden als een trend. Hij vindt dat het vertrek van een 37-jarige veteraan (Blind zelf) en een leider met grote kwaliteiten (Litmanen) gecompenseerd moest worden in de selectie. ,,De gemiddelde leeftijd van het elftal is nog steeds laag met spelers als De Cler, Tobiasen, Knopper, Dani en Grönkjaer in het team.''

Blind vindt niet dat Ajax met het binnenhalen van voetballers die in de herfst van hun loopbaan zijn beland aan kapitaalvernietiging doet. Tenslotte zorgt deze categorie voetballers voor een hoge afschrijving omdat ze nooit meer iets zullen opleveren. Blind: ,,We hoeven niet altijd maar te verdienen op spelers. Bovendien haal je op deze manier kwaliteit in huis. En dat is toch iets waar ik het eerste naar kijk. Het elftal was vorig seizoen nogal instabiel. We hebben deze routiniers nodig.''

De nieuwe oude aanwinst Winter heeft het volste vertrouwen in de terugkeer van Ajax aan de op. ,,Geen honderd maar tweehonderd procent. Dat zeg ik op basis van de filosofie en ideeën die Ajax altijd heeft nagestreefd.''

    • Erik Oudshoorn