Wallstreet pas na 2000 langer open

Wallstreet gaat pas na de eeuwwisseling haar openingstijden verruimen. Dat heeft beursvoorzitter Richard Grasso donderdag na afloop van een bestuursvergadering verklaard.

Afgelopen dinsdag zei Grasso nog dat de wijziging mogelijk al in het najaar zou plaatsvinden. Maar om complicaties met het milleniumprobleem te voorkomen heeft het bestuur unaniem besloten te wachten tot volgend jaar. Wanneer de beurs langer open gaat is nog niet bekend.

Wall Street opent nu om half tien 's ochtends (half vier 's middags Nederlandse tijd) en sluit om vier uur 's middags. Het is de bedoeling om de handel eerder te beginnen en en later af te sluiten.

In Europa wordt ook gewerkt aan verruiming van de handelstijden. Per 1 augustus vervroegt de Amsterdamse beurs haar opening van half tien naar negen uur. Opschuiven van de sluitingstijd, nu half vijf,is pas volgende eeuw aan de orde.

De beurzen willen hun deuren langer openhouden om te kunnen concurreren met de snelgroeiende handel in aandelen op Internet. De explosieve groei van de transacties via het web is het resultaat van de technologische vooruitgang en de toename van het aantal particuliere beleggers. De effectenmakelaars op Internet omzeilen de openingstijden van één beurs door na sluitingstijd de handel te verleggen naar beursen op een ander continent. Zo kan in principe 24 uur per dag gehandeld worden.