Veertig kipproducten uit schap supermarkten

Poeliers zijn blijven zitten met hun kipfilet, de supermarkten hebben een veertigtal producten uit de schappen gehaald. Ook heeft het Belgische dioxinen-schandaal het imago van kipproducten aangetast.

Nederlandse supermarkten hebben gisteren 43 producten uit de schappen gehaald in verband met het Belgische dioxinen-schandaal. Dat zegt de supermarktorganisatie CBL. Toeleveranciers konden niet garanderen dat ingrediënten als kippenvlees en eieren vrij zijn van dioxinen. Vorige week werd bekend dat er in België dioxinen is aangetroffen in kippen en eieren. Gisteren werd duidelijk dat ook varkens en runderen het verontreinigde voer hebben gekregen.

Levensmiddelenproducent Unilever besloot gisteren om een aantal snacks van dochterbedrijf Mora uit de winkels te halen. Het gaat daarbij om kipburgers, kaassoufflés en viandellen (een soort frikadellen). Albert Heijn had al eerder op de dag om marshmallows en een dozijn snacks van Mora uit de schappen te halen. Voor de zekerheid heeft Albert Heijn ook frikadellen van eigen merk verwijderd, omdat die door Mora worden geproduceerd.

Laurus, moederconcern van onder andere Super de Boer, Edah en Konmar, heeft onder meer de Chinese eiermie uit de winkels gehaald. Groothandel Sligro heeft als voorzorg behalve de bovengenoemde producten ook de Servis-salades en de kipsnacks voor horecagebruik tijdelijk uit de handel genomen.

Jos Rameker, voorzitter van de werkgeversvereniging voor de pluimvee-industrie, Nepluvi, verwacht dat de dioxinenvergiftiging het imago van kipproducten geen goed zal doen. Hoewel er met Nederlandse kippen niets aan de hand is, bleven Rameker veel poeliers deze week met hun kipfilet zitten. De kosten van een imagobeschadiging zijn volgens hem moeilijk in te schatten en nog moeilijker te verhalen.

De landbouworganisatie LTO-Nederland verwacht dat de gevolgen voor de kipverkoop zullen meevallen. Na de varkenspest liet de terugloop in de omzet van varkensvlees slechts een kleine dip zien. Gedurende ongeveer twee maanden lag de verkoop 8 procent lager dan normaal. Maar de consument is grillig, zegt een woordvoerder. Zo daalde na de gekkekoeienziekte de rundvleesomzet met 10 procent. In Nederland veerde de handel snel weer op, in Duitsland niet.

De Nederlandse vleesexport lijdt waarschijnlijk amper onder het Amerikaanse besluit de grenzen te sluiten voor het Europese kippen- en varkensvlees. Het Productschap Vee, Vlees en Eieren meldt dat de export van deze producten naar de Verenigde Staten zeer beperkt is.

De export van varkensvlees naar de VS was al onmogelijk. De VS weren Nederlandse varkens sinds de varkenspest van 1997. Voordien was deze handel ook al bescheiden. In 1996 ging het om 600.000 gulden. De export van Nederlands pluimvee naar de VS bedraagt slechts enkele tienduizenden guldens. In 1997 was dat 96.000 gulden.