Van Wely deelt koppositie

Als Ivan Sokolov nog illusies had om schaakkampioen van Nederland te blijven, dan zullen ze na de vijfde ronde verdwenen zijn. Hij moest met wit tegen Jeroen Piket. Als hij die belangrijke partij zou winnen, ach, wie weet had hij vleugels gekregen in de tweede helft van het toernooi. Sokolov probeerde het uit alle macht, maar Piket bleef stevig staan. Het enige reële gevaar dat hem bedreigde was de tijdnood en toen die heelhuids was doorstaan kon remise worden overeengekomen.

Koploper Nikolic probeerde wel te winnen van de jonge Van den Doel, maar hij deed het niet te hard en heel voorzichtig. Van den Doel wachtte kalm de gebeurtenissen en gaf geen krimp.

Door deze remise kon Loek van Wely gelijk met Nikolic op de eerste plaats komen. Hij won met zwart van Zhaoqin Peng met een openingsvariant waarmee hij vorig jaar in Antwerpen tegen de Braziliaanse jeugdspeler Leitao al na tien zetten verloren kwam te staan. Dat gebeurde natuurlijk geen tweede keer, maar het was toch wel riskant wat Van Wely nu deed, zijn koningsstelling ernstig verzwakken om een klein pionnetje te kunnen roven. Peng had hem waarschijnlijk een scherp mes op de keel kunnen zetten, maar haar aanval verzandde al snel en toen bracht het kleine pionnetje Van Wely een makkelijke overwinning.

De aardigste partij was de overwinning van Dimitri Reinderman op Paul van der Sterren. Die ging ook al op pionnenroof uit, maar hij werd er zwaar voor gestraft. Een orkaan stak op op zijn koningsvleugel en van zijn huisje bleef geen splinter over.

Reinderman, na blauw en oranje in eerdere toernooien nu met een lichtgele haardos getooid, heeft veel fans, zowel in de echte wereld als in de virtuele wereld van het Internet. De partijen van dit kampioenschap worden live getoond op de Amerikaanse Internetschaakclub ICC en wie daar een kijkje neemt ziet op zijn scherm voortdurend bemoedigende kreetjes van de toeschouwers: `go for it, Reinderman!'

Van der Wiel werd bedwelmd door het genot te kunnen kiezen uit een niet te tellen aantal winstmogelijkheden tegen Cifuentes. De keuze was zo moeilijk dat Van der Wiel tenslotte een manier van spelen vond waardoor hij tenslotte nog blij mocht zijn dat hij niet verloor.