Uitkering

Pieper heeft deze week tijd om te klussen aan zijn 12-miljoen kostende huis in aanbouw te Aerdenhout. Anders dan hijzelf had voorspeld, heeft de voormalig Philipsbestuurder (per 1 juni) nog geen nieuwe betrekking gevonden.

Piepers adviseurschap en commissariaten bij Nederlandse Internetbedrijven als Lost Boys (websites, spelletjes), Inforay (software voor het spitten in data) of Bitmagic (Internetfilmpjes) zal de 43-jarige niet als een échte baan beschouwen.

Financieel is de status van werkzoekende natuurlijk niet aantrekkelijk. Pieper is opgestapt zonder de gebruikelijke vertrekregeling, zo benadrukt Philips. Maar zelfs als de onderhandelingen bij Hewlett-Packard onverhoopt zijn stukgelopen hoeft Pieper zich geen zorgen te maken. Uit eerdere betrekkingen in de Verenigde Staten heeft hij een zak appels voor de dorst overgehouden.

Bovendien kan hij bij gebrek aan een gouden handdruk altijd nog het waarschijnlijk riante pakket opties verzilveren dat 14 maanden Philips heeft opgeleverd. Als ex-werknemer heeft Pieper daarvoor twee jaar de tijd. Anders dan oud-collega Van der Poel hoeft hij Boonstra geen toestemming te vragen. En de Stichting Toezicht Effectenverkeer zal de transactie niet melden, Pieper is geen insider meer.

Vreemd is het wel. Philips heeft de optieregeling in het leven geroepen om de belangen van aandeelhouders in overeenstemming te brengen met die van werknemers en het management. Draagt het bezit van opties voor Pieper daaraan nog bij? Misschien zal hij zich tweemaal bedenken voordat hij voor zijn nieuwe kapitale woning een televisietoestel van Sony aanschaft.

Michiel van Nieuwstadt