Tahoebakkerijen?

Als Rick van der Ploegs beleid voor allochtone kunstenaars af te meten valt aan zijn kennis van hun culturen dan mag het ergste worden gevreesd. De staatssecretaris meent onder meer dat `Culturele instellingen [...] er snel bij moeten zijn om erfgoed van allochtonen te verzamelen want de eerste interieurs van islamitische slagerijen en Chinese tahoebakkerijen zijn inmiddels al weer verdwenen.' (uit de nota Ruim baan voor culturele diversiteit, CS 28-5-1999).

Zijn opmerking dat het in heel Zuid-en Oost-Azië voorkomende voedingsmiddel tahou, tempé of sojakaas in speciale Chinese bakkerijen zou worden vervaardigd is net zo hilarisch als die van zijn illustere voorganger op WVC, drs. E. Brinkman. Die meende in 1987 dat Vietnamezen vooral uitblonken in het bereiden van wafels in plaats van loempias, getuige zijn badinerende uitspraak indertijd dat als het om steun aan asielzoekers ging niet iedereen als Vietnamese wafelbakker kan bestaan (NRC Handelsblad van 5-10-1987). In beide gevallen vraag je je af wat deze bewindslieden van allochtone culturen weten als ze dergelijke uitspraken voor hun rekening nemen.