Straatnaam

Een les Nederlands aan nieuwkomers kent zijn eigen mijnenveld. In dit geval zijn de mijnen de tienduizenden Nederlandse woorden die de samenstellers van de lesmethode hebben gewogen en te licht bevonden. Uit wraak liggen ze voortdurend op de loer om mijn argeloze leerlingen pootje te lichten.

In de studieles werken we met een plattegrond. We hebben eerst geleerd hoe we zo'n ding moeten gebruiken, nu is onze eigen stad aan de beurt. Aan de orde is de Graaf Florisweg. De naam komt op het bord te staan en de hele klas slaat aan het zoeken in het stratenregister.

Behalve de Afghaan Ahmad. Die staart glazig naar het woord op het bord en roept: ,,Graaf, is woord van dood mensen?''

,,Nee'', zeg ik. ``,,Graaf betekent iets anders.''

,,Wat betekent?''

Ik krab op mijn hoofd. ,,Een graaf is een soort prins. Kijk, zijn naam staat erachter: graaf Floris, dat betekent prins Floris.''

Ahmads wenkbrauwen gaan de hoogte in. ,,Prins? Wat betekent?''

,,Het is niet echt belangrijk, Ahmad'', probeer ik, maar het is al te laat. Andere klasgenoten hebben zich inmiddels bij hem aangesloten. ,,Prins? Wij ook niet weet wat betekent prins.''

,,Een prins is een zoon van de koning. De son of een king. Een fils du roi. Misschien kennen jullie prince Charles.'' Je kunt van deze cursisten zeggen wat je wilt, maar niet dat ze overlopen van kennis van de wereld.

Een paar Franssprekende Marokkanen hebben het woord prince achterhaald en men redeneert nu met de Afghanen voorzover dat lukt in het Arabisch, want de laatsten zijn daar niet goed in. ,,Een prins is een emir'', menen de Marokkanen tenslotte.

,,Ja!'' roep ik verheugd. Weet ik veel wat een emir is.

,,Elizabeth, wij niet begrijp wat betekent emir'', zegt Ahmad.

Ik begin Graaf Floris inmiddels hartgrondig te haten. ,,Een emir is een belangrijk man'', zeg ik. Er schiet me ineens een ander woord te binnen. ,,En een sultan, kennen jullie dat woord wel?''

De Afghanen in de klas overleggen. Ik weet niet wat ze ervan begrijpen maar de kwestie van de graaf lijkt voorlopig opgelost.

,,Laten we een andere straat opzoeken'', zeg ik. ,,Fereshta, waar woon jij ook al weer?''

,,In de Kon Wilhelminaweg'', antwoordt Fereshta.

,,Elizabeth'', roept Ahmad weer. ,,Wat is dat? Konwillumina?''

    • Elizabeth Termeer