Schotse bank zit fout met dominee

Bank of Scotland is in een lastig parket terechtgekomen. De eerbiedwaardige bank wil met de uiterst conservatieve Amerikaanse tv-dominee Pat Robertson het telefonisch bankieren op grote schaal introduceren in de Verenigde Staten. Tegen de dominee bestaat in Schotland echter zo'n grote afkeer, dat de bank overweegt de plannen af te blazen.

Telefonisch bankieren is in Groot-Brittannië veel sneller tot ontwikkeling gekomen dan in de VS. De driehonderd jaar oude Bank of Scotland wil met de miljoenen volgelingen van Robertson als kant-en-klare cliënten een basis leggen voor zijn eerste stap op de Amerikaanse markt.

Zakelijk gezien is dat helemaal geen slecht plan, daar is vrijwel iedereen het over eens. Echter, sinds het plan voor de nieuwe bankonderneming – inmiddels al schertsend God Bank gedoopt – in maart werd bekendgemaakt, is Bank of Scotland onder vuur komen te liggen van forse kritiek uit diverse hoeken, variërend van homogroepen en vakbonden tot kerken.

Afgelopen dinsdag leek de voorgenomen oversteek naar de VS van Bank of Scotland de doodssteek te krijgen. De grote vakbondsfederatie TUC dreigde een einde te maken aan een overeenkomst die ongeveer 100.000 aangesloten leden in staat stelt gebruik te maken van creditcards van de bank.

Dominee Robertson, die de nieuwe bankonderneming moet gaan leiden, is echter zelf de grootste schuldige. Kortgeleden schilderde hij in zijn tv-programma `The 700 Club' Schotland af als een duister, onchristelijk land dat homoseksuelen tolereert.

,,In Europa is tolerantie het grote woord. Homoseksuelen doen het goed in de media. Het is niet te geloven hoe sterk ze in Schotland staan. Het is beangstigend om het grote christelijke verleden van Schotland te bekijken en dan te concluderen hoe weinig diepgang er tegenwoordig is'', aldus Robertson.

De woordvoerder van Bank of Scotland heeft laten weten dat het bestuur een videoband van het programma heeft gezien en zich beraadt op de plannen voor het telefonisch bankieren in de VS.

Binnenkort volgt een vergadering van aandeelhouders, met Robertson erbij. Daarna komt er een verklaring, aldus de woordvoerder. (Reuters)