Sanitec volgt het spoor van Finse Nokia

De expansie van de Finse economie, die tot de val van de Muur sterk leunde op de Sovjet-Unie, heeft nu in volle hevigheid Nederland bereikt. Sanitec, onderdeel van het Finse conglomeraat Metra, bracht gisteren een bod van 264 miljoen gulden uit op Sphinx Gustavsberg, producent van douches en sanitair. Het Finse Huhtamäki onderhandelt over een bod van ongeveer 2 miljard gulden op verpakkingsconcern Van Leer. Vorige maand kocht Metra ook al de resterende 40 procent in machinefabriek Wärtsilä in Zwolle (omzet 640 miljoen gulden) van Stork.

Finland was een gesloten economie, vertelde topman Timo Peltola van Huhtamäki, vorige maand. Groeien kon alleen door te diversificeren in Finland. Nokia was eerste conglomeraat (rubber, televisies, kabels) dat zich met veel succes weer richtte één kernactiviteit: telecom. Goed voorbeeld doet volgen. Huhtamäki verkocht voor bijna 1 miljard gulden zijn snoepdivisie aan CSM en wil alleen verder in verpakkingen.

Ook Metra (omzet 6 miljard gulden, 14.000 medewerkers) is hard gegroeid in het buitenland. Kwam in 1990 nog 32 procent van de omzet uit Finland, afgelopen jaar was dat 4 procent. Het concern heeft nog een viertal divisies. De staaldochter Imatra is in Scandinavië toeleverancier voor de autoindustrie. Assa Abloy (belang van 25 procent) is een grote Europese speler in hang- en sluitwerk. Wärtsilä, producent van grote dieselmotoren en gasturbines, is de grootste en de enige verliesgevende tak van het concern. En sanitairdochter Sanitec/Sphinx krijgt binnenkort een eigen beursnotering, waarschijnlijk een eerste stap op weg naar volledige zelfstandigheid.