RTL wil `newsier' nieuws

Vanaf maandag 7 juni is het ene RTL Nieuws het andere niet meer. Het nieuwsbulletin van half acht blijft ongewijzigd, maar om zes uur worden RTL Nieuws en Nieuwsmagazine samengevoegd tot een vernieuwd Nieuws, met de nadruk op binnenlandse gebeurtenissen.

Het Nieuwsmagazine werd onvoldoende bekeken, aldus eindredacteur H. de Vos. Omdat het `niet newsy genoeg' was. ,,De functie was om het verhaal van de gewone mens in de straat te laten zien, maar de nieuwsonderwerpen zaten al in het nieuws. Het magazine hoefde je daardoor niet te zien. Dat was onbevredigend voor ons.''

Wel jammer dat het niet van de grond kwam, vindt De Vos, want het magazine kon één, twee, drie uit de grond worden gestampt. ,,Het was makkelijk in elkaar te steken, maar niet het doorslaand succes wat we hadden verwacht. Om zes uur zetten heel veel mensen de tv aan, en RTL kreeg daarvan te weinig. We hebben op dat tijdstip veel concurrentie: het NOS Journaal, SBS, 2 Vandaag.''

Dat het magazine en het nieuws van zes uur worden samengevoegd, betekent volgens De Vos niet dat de hele nieuwsvoorziening van RTL uit steeds meer luchtige niemendalletjes zal gaan bestaan. ,,Om zes uur gaan we het gewoon wat newsier brengen. We zeggen eerst wat er gebeurd is, en vervolgens gaan we de wijk in.'' Het zes uur-nieuws biedt een `blik op het binnenlands nieuws', en het nieuwsbulletin van half acht zal vervolgens meer een `blik op de gehele wereld' bieden, met aandacht voor de zwaardere politiek.

De koerswijziging dient volgens De Vos `om de kijker meer te verwennen'. Dat die kijker dan zowel om zes uur als om half acht moet kijken om een volledig overzicht te krijgen van wat er die dag is gebeurd, moet hij maar op de koop toenemen. ,,We bieden een volledig pakket. Alleen, je moet wel twee keer kijken. In de krant zet je ook niet hetzelfde op de voorpagina als op de voorkant van het tweede katern. Het half acht nieuws is onze voorpagina, het zes uur nieuws is pagina drie.''

De Vos moet zuchten bij de vraag of dit nog wel een service aan de kijker is. ,,Het zijn heel verschillende tijdstippen. Om zes uur heb je concurrentie van thuiskomende kinderen, een partner die in de file heeft gestaan. Dan moet je het nieuws op een wat toegankelijker manier brengen.'' En wie om zes uur heeft gezien wat iemand op straat van het versgelijmde kabinet vindt, wil volgens De Vos ook heel graag weten wat Frits Wester daar om half acht voor analyse over heeft. Goedkoper is de nieuwe opzet niet, zegt De Vos. ,,Er wordt hier niet bezuinigd op nieuws.''