Rond, ronder, rondst

Veel dingen die met koken te maken hebben zijn rond. Pannen zijn rond, net zoals hun deksels. Ook de meeste schalen. Dan heb je nog het vergiet, de opscheplepel, het theezeefje, de suikerpot en het eierdopje.

Wat je eet is ook vaak rond, of het was eerst rond. Denk maar aan rode, witte en groene kool. De appel en de perzik zijn rond. De kers en de kokosnoot ook. Je zou bijna gaan geloven dat rond lekkerder is dan een andere vorm. De pannenkoek is rond. De pizza zelfs nog iets meer. Ronder dan de pizza bestaat eigenlijk niet.

Heb je wel eens zelf een pizza gebakken? Niet zo makkelijk, maar gelukkig kun je de pizza-lijn bellen en dan wordt hij warm thuisbezorgd. Het is lastiger wanneer je snel zin hebt in een pizza maar geen telefoon. Dan moet je de thuispizza maken. Dat is een half (daar heb je het al weer) rond broodje, met van alles erop wat je ook op een pizza kunt aantreffen. Zoals tomaat en gekookte ham of salami. In plakjes gesneden paddestoelen en reepjes paprika en dun gesneden ui en als je dat lust een beetje knoflook.

Ansjovisfilet is ook heel smakelijk. Niet teveel want het is heel erg zout. Voordat je het weet zit je een zoute diepzeepizza te eten. Absoluut noodzakelijk is dat je er een flinke eetlepel olijfolie overheen giet. En kaas, altijd kaas. Hindert niet welke kaas. Omdat warme kaas heel lekker is en... omdat het alles zo goed aan elkaar plakt.

Wat je er ook opdoet, tien minuten in de hete oven en klaar. Bijna vergeten, maar wat ook kan zijn artisjokharten. Hartvormig uiteraard, en je kunt ze kopen in een vierkante Italiaanse winkel. Gelukkig zitten ze wel in een rond glazen potje!