Ramsj

Louis D.Rubin, jr. (ed.): A Writer's Companion. Gebonden, Louisiana State University Press 1995, van ƒ95,90 voor ƒ24,95. Nayler & Co Den Haag.

`A Writer's Companion is the Swiss army knife of reference works. It's a hundred tools in one,' schreef een recensent over het boek van Rubin, een vuistdik naslagwerk waarin de meest uiteeenlopende – en soms wonderbaarlijke – onderwerpen aan bod komen: legendarische treinen, leden van het Amerikaanse Congres vanaf 1789, muziektermen, de introductie op de markt van producten als kauwgom (1890) en mayonaise (1910), en de namen van huisdieren van beroemde politici en schrijvers (zoals Rufus, de geliefde poedel van Winston Churchill). Om uren in te bladeren.

Michael Erlewine (ed.): All Music Guide Series. Drie delen: All Music Guide (algemeen), All Music Guide to Rock, en All Music Guide to Jazz. Paperbacks, Miller Freeman 1994, van ƒ180,- voor ƒ49,95 per set, Scheltema Holkema Vermeulen Amsterdam. Donner Rotterdam.

Meer dan 3000 pagina's met beschrijvingen van elpees en cd's, voorkeurslijstjes, overzichten van stijlen, en aanverwante informatie. De algemene gids bestrijkt zo'n twintig muzikale terreinen, vanaf klassiek en avangarde tot aan bluegrass, reggae en folk. De opzet is zeer uitvoerig, met – in het deel over rock – zelfs een vermelding van de vaak vergeten, maar onvolprezen eerste (en enige) elpee van de United States of America uit 1968 (`one of the pure psychedelic space records').

Joseph Brodsky: So forth (poems). Gebonden, Hamilton 1996, van ƒ62,25 voor ƒ14,95. Het Martyrium A'dam.

De laatste poëziebundel van Joseph Brodsky (1940-1996), de Russische schrijver en dichter die in 1972 uitweek naar Amerika en in 1987 de Nobelprijs voor literatuur won. Het mooi uitgegeven boek (bijna even mooi als Brodskys gedicht over zijn vader, op pagina 21) bevat zowel vertalingen van Brodskys Russische poëzie, als direct in het Engels geschreven werk. Ook bij Het Martyrium: The witch of Exmoor, de lang verwachte roman (na vijf jaar zwijgen) van Margaret Drabble uit 1996. Niet zo goed als haar vroegere werk, oordeelde Margot Engelen in NRC-Handelsblad, maar desondanks zeker de moeite waard dankzij `de scherpe pychologische en sociologische observaties, en een hoog gehalte Britsheid.' Van ƒ62,25 voor ƒ14,95.

Gustaaf Verswijver (ed.): Treasures from the Africa-Museum Tervuren. Gebonden, Wasmuth 1995, van ƒ195,- voor ƒ97,50. De Bengel Dordrecht (078-6399291).

Schitterend uitgegeven catalogus, oorspronkelijk behorende bij een expositie die in 1995 in het Koninklijk Museum voor Centraal Afrika (Tervuren, bij Brussel) werd gehouden. De rijkgevulde schatkamer van Koning Leopold II – met in totaal zo'n 250.000 etnografische objecten uit de voormalige Kongo – leverde deze keer precies 250 meesterwerken af: een verbluffende verzameling maskers, beeldjes en rituele voorwerpen. Uitgebreide toelichting.

Th. Van Joost en L.Reijnders: Milieu en huid. Ingenaaid, Boom 1992, van ƒ57,50 voor ƒ15,-. Steven Sterk Utrecht.

Studie over de nauwe, en vaak nogal gespannen verhouding tussen de menselijke huid en zijn natuurlijke of kunstmatige milieu. Aandacht onder meer voor de niet altijd even gezonde `bruiningscultuur' van de huidige westerse mens, en voor de allergische bijwerkingen van cosmetica, kleding en voedselingrediënten. Helder geschreven, nuttig boek, ook al is een waarschuwing geboden voor de begeleidende foto's waarop diverse extreme vormen van huiduitslag in volle glorie (en kleur!) worden getoond.

Robert Hughes: Amerika's visioenen; het epos van de Amerikaanse kunst. Gebonden, Balans 1997, van ƒ125,- voor ƒ39,90. Premsela Amsterdam.

`Een liefdesbrief aan Amerika', zo omschreef Hughes zijn omvangrijke overzicht van de Amerikaanse kunst. Brede opzet, zowel qua onderwerp (beeldende kunst, architectuur, design) als qua tijdvak: vanaf de Spaanse religieuze kunst uit de zestiende eeuw tot aan de huidige tijd. Boek eindigt met een tirade tegen de `opgeblazen kunstmarkt' van de jaren tachtig toen `miljonairs in de veilingzaal met elkaar wedijverden als berggeiten die elkaar het bezit van een eigen rotsplekje of partner betwistten.' Ook bij Premsela: Corot, een voortreffelijke overzichtscatalogus van het werk van de Franse meester, samengesteld n.a.v. een expositie in het Metropolitan Museum of Art in New York (van ƒ102,60 voor ƒ49,50).

Owen Chadwick: Verbeeld geloof; een geschiedenis van het christendom. Gebonden, Callenbach 1996, van ƒ69,90 voor ƒ24,50. De Slegte.

Bij De Slegte ligt een opvallend groot aantal boeken over het christendom en het christelijk geloof in de ramsj, vermoedelijk als nasleep van het Boekenweekthema `religie' van enige jaren geleden. Naast het gedegen handboek van Chatwick, is er ook Ian Wilsons Jezus: een geschiedenis te vinden (van ƒ49,50 voor ƒ16,90), evenals Zusters ten strijde van Jo McNamara, `de eerste gezaghebbende beschrijving van de geschiedenis van nonnen in de westerse wereld' (van ƒ79,- voor ƒ24,50). Het meer fundamentele theologische werk wordt aangesneden door de godsdienstfilosoof Peter Vardy in Het raadsel van God (van ƒ34,90 voor ƒ12,90), en door Richard Swinburne wiens Het bestaan van God volgens de flaptekst `een overtuigende reactie vormt op de moderne, natuurwetenschappelijke scepsis over het bestaan van God.' Van ƒ34,90 voor ƒ12,90.