Philips hakt divisie in delen

Philips heft de divisie Business Electronics (BE) op. Volgens Philips passen producten als faxen en televisies met projectieschermen die het bedrijfsonderdeel verkoopt beter in de categorie consumentenelektronica.

De elf bedrijfsonderdelen die onder het in 1998 verliesgevende Business Electronics ressorteerden worden ondergebracht bij andere divisies. Een belangrijk onderdeel van de opgeheven divisie is DVS (Digital Video communication Systems). Deze business unit verkoopt onder meer de zogeheten settop boxen, een activiteit die voormalig Philipsbestuurder Pieper met een grote overname in de VS sterk had willen uitbreiden en centraal wilde stellen in een nieuwe strategie. DVS wordt ondergebracht bij de divisie Consumenten Electronica onder leiding van bestuurslid Baan. Door het vertrek van Pieper, wiens vacature niet wordt opgevuld, is het aantal leden van de raad van bestuur gereduceerd tot vijf. Het opheffen van Business Electronics heeft volgens een woordvoerder niets te maken met de afslanking van de raad van bestuur.

Topman F. Bok van Business Electronics wees vorige maand in een interview in een personeelsblad van Philips op de nauwe relatie tussen zakelijke en consumentenelektronica. Beide onderdelen gebruiken dezelfde toeleveranciers (van chips en componenten). Producten die van oorsprong bedoeld waren voor bedrijven (faxen, videocamera's) zijn consumentenproducten geworden. Bok verwacht dat dat ook kan gebeuren met televisies die gebruik maken van een projectiescherm. Andersom worden draadloze telefoons, begonnen in de huiskamer, nu ook in bedrijven gebruikt.

Bok moet de reorganisatie van zijn divisie op 1 augustus hebben afgerond. Herschikking van bedrijfsonderdelen gebeurt bij Philips bijna jaarlijks. In de afgelopen twee jaar zijn de zogeheten productsectoren Professionele Producten en Systemen (onder meer Business Electronics en Medische Systemen) en Software en Services (Polygram, Origin en media-activiteiten) opgeheven. De sector Componenten en Halfgeleiders werd vorig jaar gesplitst.

Behalve DVS worden ook de zogeheten business units Broadband Networks (toeleverancier van kabelbedrijven), Speech (spraakherkenning), Videoconferencing (vergaderen via tv-schermen), Faxes, Business Communication (telefooncentrales) en Communication & Security Systems (semafoons, bewakingscamera's) bij Consumentenelektronica ondergebracht. De bedrijfsonderdelen FEI (lasers), Analytical en Electronic Manufacturing Technology gaan rapporteren aan bestuurslid A. van der Poel. Het zogeheten Redesign Team van Philips gaat rapporteren aan Groepsraadlid Oosterveld. Dit team was betrokken bij de voorbereiding van joint ventures in gehoorapparaten, smartcards en optische elektronica.