PAVLOVA

Is het mogelijk om veranderingen in de manier van kleden en eettrends te vergelijken? Als ik om me heen kijk en jongeren met heupbroeken, schoenen met plateauzolen en jurken met bloempatronen zie, denk ik aan de jaren '60 en '70. Zware kaasfondue hoeft voor mij geen comeback te maken, maar dit heerlijke nagerecht dat in die jaren ook populair was, mag best weer op tafel verschijnen. Verwarm de oven voor op 120° C. Teken op een vel bakpapier met potlood (pen doet het niet en viltstift geeft af) een cirkel van circa 30 centimeter doorsnee Leg het papier op een grote bakplaat en zet even weg. Maak de schuimbodem: doe de eiwitten in een grote kom, bij voorkeur een koperen kom, en klop het eiwit tot stijve, glanzende pieken. Roer er geleidelijk driekwart van de suiker door en klop tot het schuim glanst. Dit is vrij inspannend werk maar met een garde krijgt u nu eenmaal het beste resultaat. Als het u echt niet met een garde lukt, gebruik dan een elektrische handmixer. Vouw het citroensap, de vanille-essence en de rest van de suiker door het eiwit tot alles goed gemengd is. Bevochtig de bovenkant van de cirkel bakpapier op de bakplaat met een beetje water. Schep circa tweederde van het schuim op het papier en strijk het met behulp van een metalen spatel vrij glad uit. Maak een verhoogde rand met de rest van het schuim door bollen schuim (iets kleiner dan een tennisbal) langs de rand van de cirkel te scheppen. Deze bollen hoeven er niet netjes uit te zien; u kunt ze een paar likjes met de achterkant van een lepel geven voor een decoratief effect. Zet deze schuimbodem ca. 1 tot 1¼ uur in de oven tot hij van buiten knapperig en van binnen stevig is en er heel licht goudgeel uitziet. Neem hem uit de oven, zet op een grote schaal en verwijder voorzichtig het bakpapier. Laat de bodem volledig afkoelen. Doe het fruit in een kom en schep er suiker en citroensap naar smaak door. Klop de slagroom tot die niet helemaal stijf is, maar zo stevig dat het fruit er niet in wegzinkt. U kunt de slagroom met wat suiker kloppen, maar houd er wel rekening mee dat het schuim al behoorlijk zoet is. Schep de slagroom over de schuimcirkel en garneer met het fruitmengsel. Dien op.