Parijse métro rijdt weer, musea zijn onzeker

Het openbaar vervoer in Parijs rijdt weer bijna normaal. Spontane stakingen braken uit na de plotselinge dood van een controleur van de métro die was bezweken nadat hij illegale voedselverkopers had gesommeerd te vertrekken. De man overleed enige uren later. De afgelopen dagen moesten miljoenen Parijzenaars te voet, liftend of na uren wachten per taxi hun werk zien te bereiken. Het stakende openbaar vervoer-personeel eiste van de directies meer mankracht in vaste dienst. Na urenlange onderhandelingen is een voorlopig akkoord bereikt. Maandagmiddag ligt het openbaar vervoer opnieuw enige uren stil voor de begrafenis van de controleur. Voor de honderdduizenden toeristen in Parijs blijft het genoegen verdeeld: de staking van het personeel van de grootste musea, dat klaagt over chronische onderbezetting, gaat door. Wegens gebrek aan suppoosten zijn verschillende zalen in de musea op bepaalde dagen niet open. (zie www.louvre.fr)