Pantani brengt `tifosi' in extase met ritzege

Wielrenner Marco Pantani heeft in de Dolomieten zijn voorsprong in de Giro d'Italia vergroot. De drager van de roze leiderstrui arriveerde in zijn eentje in de finishplaats Alpe di Pampeago, gelegen op 1760 meter boven de zeespiegel. De Nederlander Jeroen Blijlevens verscheen gisteren niet meer aan de start en deed vrijwillig afstand van zijn paarse trui voor het puntenklassement. De sprinter van TVM wil zich sparen voor de komende Tour de France.

Aangemoedigd door tienduizenden tifosi legde Pantani een stevig fundament voor de titelprolongatie. De Italiaan had bij aankomst een minuut voorsprong op zijn landgenoot Gilberto Simoni, die als tweede eindigde. Zijn landgenoot Paolo Savoldelli moest een zware inspanning in de beginfase bekopen met een inzinking in de slotfase. Hij verspeelde bijna drie minuten op Pantani, die in het algemeen klassement bijna vier minuten voorsprong heeft op zijn naaste belager Savoldelli. De Fransman Laurent Jalabert verspeelde zijn derde plaats aan de Italiaan Ivan Gotti, de winnaar van de Giro in 1997.

Met nog twee bergritten en een vlakke etappe op het programma kan Pantani de eindzege in de Giro bijna niet meer ontgaan. De kopman van Mercatone Uno kan zich vandaag en morgen beperken tot een verdedigende rijstijl. Gezien zijn aanvalslustige karakter kiest Pantani wellicht voor een andere taktiek. Hij heeft drie ritzeges behaald en is veruit de beste klimmer van het peloton.

Jens Heppner heeft de Ronde van Duitsland gewonnen. In de achtste en laatste etappe behaalde de Fransman Jimmy Casper zijn vierde ritzege. De 34-jarige Duitser Heppner treedt in de voetsporen van de Nederlander Theo de Rooy. De huidige ploegleider van Rabobank schreef in 1982 de laatste editie van de Ronde van Duitsland op zijn naam.

De dopingbrigade in Parijs heeft gisteren vijf renners en een medewerkster aangehouden. De Franse coureur Jacky Durand, de Engelse coureur Max Sciandri en de Franse oud-coureur ErwannMenthéour behoorden tot de ondervraagde personen. Het zestal is aangehouden in verband met het dopingonderzoek naar paardendokter Bernard Sainz en advocaat Bertrand Lavelot. Zij worden verdacht van handel in verboden middelen. Na een verhoor van negen uur werd Menthéour, die vorig jaar een geruchtmakend boek over doping schreef, weer in vrijheid gesteld.