Orka uit Free Willy wil niet vrij

Keiko, de grote orka die de hoofdrol speelt in de film Free Willy, wil niet vrij rond zwemmen in de zee. Hij wil bij zijn verzorgers blijven, bij mensen die met hem spelen en hem eten geven. De pogingen om de filmster-orka zijn vrijheid terug te geven in de zee bij IJsland zijn eigenlijk mislukt.

Vorig jaar brachten fans van de film Free Willy ongeveer 25 miljoen gulden bijelkaar om Keiko, die al twintig jaar in gevangenschap leefde in een dolfinarium in Oregon in Amerika, te verhuizen naar IJsland, waar hij vrij in zee kon gaan zwemmen. Keiko werd met een vliegtuig overgevlogen. Omdat hij nooit geleerd had zelf vis te vangen, hebben de trainers hem dat bij IJsland geleerd. Maar Keiko zwemt, nu hij dat eenmaal kan, niet weg, de wijde zee in. Hij wil niet vrij zijn. Hij wil bij mensen zijn, die met hem spelen en aandacht geven. `We hebben hem teveel verwend,' zei een trainer vorige week in de Engelse krant The Times. De verzorgers mogen nu geen aandacht meer aan Keiko geven, ze moeten net doen of ze hem niet zien als hij weer langs komt zwemmen, en zoekt naar trainers die hij kent, en met wie hij graag spelen wil. Sommige dolfijnen- en orkadeskundigen hadden meteen al gezegd dat het niet kan, een dier dat twintig jaar gevangen heeft gezeten en verzorgd is, weer zomaar vrij te laten. Nu ziet het er naar uit dat Keiko de orka vrij is – maar niet zo gelukkig.