Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Obligatiemarkt blijft verzwakken

Niet de aandelenmarkt, maar de obligatiemarkt verdiende vanmorgen de meeste aandacht op het Damrak. Terwijl aandelenbeleggers wachtten op de jongste Amerikaanse werkgelegenheidscijfers, die een aanwijzing moeten geven over het toekomstige renteklimaat in de VS, gleed de obligatiemarkt onder de vingers van beleggers weg. De effectieve rente op de Nederlandse tienjaars-staatsobligatie, die overigens volgende week wordt heropend, steeg naar 4,45 procent. Dat was 0,06 procentpunt (6 basispunten) hoger dan gisteren.

Op de aandelenmarkt was het wachten geblazen op de VS, en de omzetten waren zeer laag. Evenals op de meeste andere Europese beurzen moesten de koersen terug. De AEX was 3,22 punten lager op 560,81 punten.

In Amsterdam lieten de grote inspirators van gisteren – Hoogovens, Sphinx en DSM – het vanmorgen afweten. De magie van de overnames van Hoogovens door British Steel en Sphinx door het Finse Sanitec was uitgewerkt. Het IJmuidense aluminium- en staalfonds schuifelde de hele ochtend rond de slotkoers van donderdag 42,45 euro (min 65 eurocent) en keramiekproducent Sphinx verloor 15 eurocent op 12,20 euro.

Het enige fonds dat zich onttrok aan de malaise was automatiseerder Baan. De positieve berichten van de afgelopen dagen werkten nog door, aldus de beurshandelaar. Het IT-fonds trakteerde zijn beleggers op een plus van 95 eurocent op 13,55. De waarde van het aandeel Baan is de afgelopen maanden ruim verdubbeld.

Van het bedrijvennieuws moest de beurs het niet hebben. Wolters Kluwer maakte voorbeurs bekend twee uitgevers in de Verenigde Staten over te hebben genomen, wat de koers spekte met 25 eurocent op 41,95. Een hogere beladingsgraad in mei leverde KLM een winstje op van twee eurodubbeltjes op 28,45.

Heineken en KPN waren de sterkste dalers onder de hoofdfondsen. De Amsterdamse brouwer moest ruim 2 procent terug op 51,40. Op de lokale markt was Klene de grote winnaar, met een kleine 5 procent winst op 19,50 euro.