NON-FICTIE

Jaap Jacobs: Een zegenrijk gewest. Nieuw-Nederland in de zeventiende eeuw. Prometheus/Bert Bakker, 560 blz. ƒ75,–

Dissertatie over een der eerste Hollandse nederzettingen: de kolonie Nieuw-Nederland, thans beter bekend als New York en omstreken. Een zegenrijk gewest schetst de geschiedenis van deze handelspost die in de loop van de zeventiende eeuw uitgroeide tot een Nederlandse enclave en twee jaar na het Rampjaar (1672) uiteindelijk door de Engelsen werd overgenomen.

Hella Rottenberg: Meesters, marodeurs. De lotgevallen van de collectie-Chardzjiëv. Jan Mets, 256 blz. ƒ39,90

Journalistiek/historisch onderzoek naar het bittere einde van Nikolaj Chardzjiëv en zijn kunstcollectie. Chardzjiëv, die in Moskou een imposante verzameling avantgarde had verzameld, emigreerde in 1993 uit angst voor de misdaad in zijn vaderland naar Nederland en smokkelde zijn collectie mee. Vanaf dat moment doken ogenschijnlijke vrienden/adviseurs zich op hem en zijn collectie die, na zijn dood in 1996, werd verkwanseld.