Nederlands kippenvoer blijkt veilig

Het veevoer van Hendrix UTD, dat aan Nederlandse kippen- en varkenshouders is verkocht, is veilig. Het dioxinengehalte dat onderzoekers van het Wageningse instituut Rikilt-DLO in het voer aantroffen was niet hoger dan normaal.

Dat heeft staatsecretaris Faber van Landbouw gisteren bekend gemaakt.

Voor de 61 pluimveebedrijven en 440 varkenshouders die het voer kregen aangeleverd is de uitslag een grote opluchting. De schade van de kippencrisis blijft voor de Nederlandse boeren beperkt tot het later slachten van hun dieren. Het ministerie wacht met het vrijgeven van de geïsoleerde bedrijven totdat ook het ei- en varkensvetonderzoek negatief uitvalt. Dat zal nog enkele dagen duren.

Nederland ontspringt niet helemaal de dans in de dioxinen-affaire. Een van de sporen in het onderzoek naar de herkomst van het met dioxinen verontreinigde vet leidt naar Nederland. Twee bedrijven in de omgeving van Utrecht blijken tachtig ton risicomateriaal geleverd te hebben aan de verdachte Belgische vetsmelter, juist in de periode dat daar het vet gemengd is waarin later dioxinen is gevonden.

Uit onderzoek van justitie in België is gebleken dat vetsmelterij Verkest in het Oost-Vlaamse Grammene in januari twintig ton zogenoemd risicomateriaal - afgewerkte olie en gerecyceld vet - uit België en tachtig ton risicomateriaal uit Nederland heeft betrokken.

De twee Nederlandse vethandelaren, die onder meer afvaloliën en afvalvetten ophaalden in containerparken, hebben een controle gehad van de Algemene Inspectie Dienst (AID) en de inspectiedienst van het Belgische ministerie van Landbouw. Het resultaat is niet bekend.

Het ministerie van Landbouw, waaronder de AID valt, bevestigt dat de AID onderzoek doet naar de herkomst van het Nederlandse materiaal dat het bedrijf Verkest heeft verwerkt. ,,Over de resultaten van het lopende onderzoek doen wij geen mededelingen'', aldus de woordvoerder. Hoe de vervuiling bij Verkest precies plaatsvond, is nog niet precies bekend. De woensdag gearresteerde vader en zoon Verkest hebben bekend dat in de dierlijke oliën en vetten ook industriële olie is verwerkt. Verkest leverde het vervuilde vet door andere bedrijven die er varkens- en kippenvoer van maakten. De vervuiling kwam aan het licht toen in België kippen stierven. In de landbouwsector is inmiddels felle kritiek op de houding van de Nederlandse overheid. LTO-voorzitter Doornbos pleit voor volledige openheid over het dioxinen-schandaal. Hij meent dat de staatssecretaris veel te laat in actie is gekomen. ,,Hoe langer je wacht, des te groter de materiële en immateriële schade voor de sector wordt. Dat moet voorkomen worden.'' Ook de Consumentenbond vindt dat Faber te laat in actie gekomen.