Moslims vs Vrouw

Maandag kiest Indonesië een parlement. Een dagelijkse kroniek van het electorale eindspel. Vandaag: moslims moeten op moslims stemmen.

Vrees en frustratie hebben toegeslagen in de `fundamentalistische' beweging van Indonesië. Dat wil zeggen: diegenen die expliciet een op islam gebaseerde regering wensen. De vrees is gebaseerd op het vermoeden dat de meer seculier-nationalistische Partai Demokrasi Indonesia Perjuangan ofwel de Strijdende Democratische Partij van Indonesië onder leiding van Megawati Soekarnoputri maandag de parlementaire verkiezingen gaat winnen. Op basis van de laatste campagnedag gisteren van de PDI-P in Jakarta lijkt die kans niet ondenkbeeldig: honderdduizenden Mega-fans met partijrode gezichten, buffelkoppen, toeters en andere parafernalia verstopten tot diep in de avond de belangrijkste verkeersaders in het centrum.

Een mogelijke verkiezingsnederlaag is voor de `fundamentalisten' onverteerbaar omdat Indonesië officieel voor meer dan negentig procent islamitisch is. Hoewel het afwachten blijft of de aanhang voor de oudste dochter van Indonesiës eerste president Soekarno overal even groot is, gaven islamitische geestelijke leiders gisteren het parool uit dat moslims dienen te stemmen op een echte op de islam gebaseerde partij. De Raad van Indonesische Ulama's (MUI), onder oud-president Soeharto voornamelijk gebruikt om de door hem gewantrouwde `fundamentalisten' te controleren, hebben ook al eerder geprobeerd de PDI-P te dwarsbomen door te decreteren dat moslims niet geleid kunnen worden door een vrouw. Minister van Tuinbouw Saefuddin, lid van de islamitische Verenigde Ontwikkelingspartij (PPP), deed iets dergelijks vorig jaar oktober door Megawati ervan te betichten dat zij eigenlijk een hindoe is, aangezien haar grootmoeder een Balinese was en zij op dat eiland wel eens bezoeken aflegt aan hindoetempels.

,,Ach, die MUI heeft altijd al voornamelijk belachelijke dingen gezegd'', zei gisteren oud-minister van Milieu Sarwono Kusumaatmadja. Volgens zijn analyse wortelen de omstreeks 18 partijen die zich op het stembiljet manifesteren met islamitische emblemen, met gebruikmaking van de Ka'aba, sterren en maansikkels, in de jaren vijftig toen er voor het eerst en voorlopig laatst in Indonesië vrije verkiezingen plaatshadden. ,,Nu staan zij campagne te voeren en schrikken zich rot: ze voeren campagne voor bejaarden. Dus huren ze kinderen in om hun verkiezingskaravanen te vullen. Zodra een partij alleen kleuters op vrachtwagens laat zien, weet je dat ze geen echte achterban hebben.'`

Om zoveel mogelijk stemmen te redden voor hun gedachtegoed hebben negen moslimpartijen deze week een reliek uit de koloniale erfenis afgestoft: het stembusakkoord. Restzetels gaan volgens die overeenkomst naar de partij die maandag de meeste stemmen haalt. Waarschijnlijk is dat de PPP, de ook al onder Soeharto toegelaten partij, die zich overigens niet verzet tegen een herverkiezing dit najaar van zittend president B.J. Habibie.