`Miloševic is een geboren leugenaar'

Kosovaarse vluchtelingen in Albanië reageren lauw op het vredesplan voor Kosovo. Ze vertrouwen Miloševic niet. En moeten zij naast hun voormalige Servische buren gaan wonen?

Geen gejuich. Geen feest. In de Albanese hoofdstad Tirana is het Skanderbegplein opvallend rustig gebleven. Gisteravond, na etenstijd, stroomde het trefpunt van de stad even vol, met flanerende mannen en vrouwen en spelende kinderen. Net als de avond daarvoor en de avond daarvoor.

Het nieuws over het vredesplan van de Finse president Martti Ahtisaari en de Russische gezant Viktor Tsjernomyrdin was toen al op de Albanese televisie geweest; Miloševic' instemming met het plan was een nieuwsitem dat tussen neus en lippen door werd gebracht. Daarna verscheen de Amerikaanse badpakkenserie Baywatch weer op het scherm.

De Kosovaren geloven nauwelijks in het vredesplan. Miloševic is een geboren leugenaar, zeggen ze, en hij moet niet worden vertrouwd. Eerst zien, dan geloven, is de stemming. Miloševic' instemming is een van zijn vele trucs – en wederom laat het Westen zich bij de neus nemen, menen de meeste uit hun land verdreven Kosovaren.

,,Miloševic is een duivel'', zegt Arianne Dërguti. ,,Hij is geboren met een slecht hart en heeft nooit geleerd zich aan zijn woord te houden. Dat zal hij deze keer ook niet doen.'' Arianne is aan het begin van de oorlog Kosovo ontvlucht, samen met haar man en haar kinderen. Nu loopt ze, net als vele andere Kosovaren en Albanezen, iedere avond een rondje om de fontein op het Skanderbegplein.

Voorlopig gaat Arianne Dërguti niet terug naar Kosovo. En gaat ze al terug, dan moeten alle Serviërs verdwenen zijn; niet alleen politieagenten, militairen en paramilitairen, maar ook de Servische burgers van Kosovo. ,,Gemaskerde mannen hebben mijn zwager en zijn broer vermoord. Een kennis heeft later verteld een van de mannen te hebben herkend, nadat hij de bivakmuts van zijn hoofd trok. Hij woonde verderop bij hem in de straat. Denk je dat wij nog naast zulke mensen kunnen wonen?''

Dërguti's mening wordt vanochtend gedeeld door de Kosovaarse mannen in de sporthal van Tirana. De sporthal was eigenlijk bedoeld als doorgangshuis voor vluchtelingen, maar sommige Kosovaren liggen hier al weken, zij aan zij met andere vluchtelingen, op een matrasje op de grond.

Buiten de sporthal staat een groep mannen om een Albanese krant. `Capituleert Miloševic' luidt de kop – met een groot vraagteken er achter. De mannen wijzen op het vraagteken. ,,Zo'n vraagteken zegt genoeg'', weten ze. Het vredesakkoord wordt met een achteloos handgebaar weggewoven. De mannen wijzen op de foto in de krant: Miloševic met twee gezichten. ,,En dat zijn nog maar twee van zijn gezichten'', zegt een man. ,,Hij heeft al honderd keer gelogen'', zegt een andere.

Een andere factor is het Kosovaarse Bevrijdingsleger, UÇK. Het vredesakkoord voorziet in autonomie voor de provincie Kosovo, en niet in de door het UÇK zo begeerde onafhankelijkheid. De bevrijdingsbeweging, die een officieel kantoor heeft in Tirana, wilde vanochtend geen commentaar geven. Een persconferentie werd aan het einde van de middag verwacht. Maar een UÇK-soldaat in de straten van Tirana gaf gisteravond al zijn mening. ,,We vechten door tot de laatste Serviër uit Kosovo is verdreven.''