LITERATUUR

Louis Paul Boon: Verscheurd jeugdportret. Eros en de eenzame man. De Arbeiderspers, resp. 181 blz. en 187 blz. Per deel ƒ25,–

Ter gelegenheid van de twintigste sterfdag van Louis Paul Boon (1912-1979) verschijnt een herdruk van twee van zijn autobiografische werken. Het ene bevat jeugdherinneringen, het andere voltooide Boon twee maanden voor zijn dood en is een biecht over onvervulde dromen en verlangens.

Hugo Claus: Verhalen. De Bezige Bij, 552 blz. ƒ85,–

Alle verhalen van Hugo Claus in een gebonden editie. Naast werk uit De zwarte keizer, De mensen hiernaast en de verhalen uit Natuurgetrouwer en De Zwaardvis, ook een aantal verhalen die niet eerder in boekvorm verscheen.

Boudewijn Büch: Een boekenkast op reis. Persoonlijke kroniek 1998. De Arbeiderspers, 286 blz. ƒ39,90

Na Rogi Wiegs Liefde is een zwaar beroep, persoonlijke kroniek 1997 is nu het tweede deel in de einde-van-het-millennium-reeks van Privé-domein verschenen. Büch beschrijft een jaar reizen all over the world (Amerika, Zuid-Afrika, Oostenrijk, Zwitserland, Italië). In ieder land gaat hij op zoek naar een goed oosters restaurant, een lekker bed en aanvulling voor zijn vele verzamelingen w.o. alles over dodo's, Amerikaanse presidenten en Goethe. Over hem maakte Büch een 14-delige documentaire, die sinds kort wekelijks wordt uitgezonden door de Vara.

Doris Lessing: Mara en Dann. Vert. Ankie Blommesteijn, Bert Bakker,

413 blz. ƒ59,90

Vertaling van de onlangs verschenen toekomstroman van Doris Lessing (1919) die zich afspeelt op een denkbeeldig continent waar twee ontvoerde kinderen geconfronteerd worden met vragen naar hun afkomst en toekomst.

Edwige Danticat: Land voor de levenden. Vert. Nicolette Hoekmeijer, Wereldbibliotheek, 301 blz. ƒ37,90

De in Haïti geboren Amerikaanse schrijfster Edwige Danticat (1969) gaat in haar tweede roman, evenals in haar vorige boeken, terug naar haar geboorteland. Nu naar de jaren dertig toen duizenden Haïtianen in het Dominicaanse grensgebied door generaal Trujillo en zijn volgelingen om het leven werden gebracht. Jan Donkers in zijn recensie van de verhalenbundel Krik? Krak!: `In het koor van Caribische en Latijns-Amerikaanse schrijfsters die hun coming of age bezingen is Danticat een van de opmerkelijkste stemmen.' (CS 1.11.96)

Silvana La Spina: De minnaar uit het paradijs. Vert. Pietha de Voogd, Wereldbibliotheek, 320 blz. ƒ39,50

Roman uit 1997 van de Italiaanse schrijfster/literatuurdocente Silvana la Spina die zich afspeelt in het Palermo van 1034. Het einde van de Arabische heerschappij over Sicilië nadert en in een sfeer van ondergang en verval ontvoert een Arabische prins een christenmeisje. Een duivels zinsbedrog, een eerder in Nederland vertaalde historische roman van La Spina werd door Pieter Steinz gekarakteriseerd als: `een panorama waar je niet snel op uitgekeken raakt'. (Boeken 6.6.97)

Thomas Hürlimann: De grote Kater. Vert. Gerda Meijerink, De Geus, 235 blz. ƒ39,90

`Bij toneel of proza ga ik als volgt te werk: ik serreer, ik concentreer me, en ik probeer niet door te zakken. Als lezer verlang ik hetzelfde: een verhaal moet me meteen pakken of ik ga er niet mee door', zei schrijver en dramaturg Thomas Hürlimann (Zwitserland, 1950) in een interview in het CS (10.1.92). Hij schreef een sleutelroman waarin de bondspresident van Zwitserland tijdens een staatsbezoek van het Spaanse koningspaar geconfronteerd wordt met een voorgenomen coup.

Herta Müller: Vandaag was ik mezelf liever niet tegengekomen. Vert. Ria van Hengel, De Geus, 221 blz. 39,90

De sinds 1987 in Berlijn woonachtige Herta Müller (Roemenië, 1953) beschrijft in haar nieuwste roman het dagelijkse leven onder het regime van Ceaucescu. Een jonge vrouw moet zich melden bij de Securitate, de Roemeense geheime dienst en gaat in gedachten terug naar voorbije jaren. Over Hartedier, haar vorige roman, schreef Anneriek de Jong: `De kracht van de gebruikte beelden schokt, de poëtische kwaliteit ontroert, de repetitieve beeldentaal heeft iets magisch. Müller vertelt heel veel in heel weinig woorden.' (CS 16.12.94)