Kosovo bezorgt Raytheon extra werk

Het Amerikaanse munitiebedrijf Raytheon Systems verwacht voor ongeveer één miljard dollar (2,13 miljard gulden) aan extra orders als gevolg van de Navo-aanvallen op Joegoslavië. Dat heeft het bedrijf vanmorgen bekend gemaakt.

Raytheon mikt vooral op orders om de Tomahawk-kruisraketten-voorraad van de VS aan te vullen voor een bedrag van 420 miljoen dollar (897 miljoen gulden). ,,De opdrachten stromen nog niet binnen, maar we verwachten een orderstroom ter grootte van ongeveer een miljard dollar als gevolg van de luchtaanvallen van de Navo op Joegoslavië'', aldus een woordvoerder van Raytheon Systems.

Het bedrijf verwacht dat de orders binnen drie maanden tot een half jaar binnen komen en het concern voor drie jaar meer dan voldoende werk zal bezorgen.

Vorige maand trok de Amerikaanse president Clinton 12 miljard dollar (25,6 miljard gulden) uit voor de luchtaanvallen op Joegoslavië, de opvang van Albanese Kosovaren en de buurlanden van Joegoslavië. Raytheon verwacht hiervan een aanzienlijk graantje mee te pikken. Het wapenconcern is op dit moment erg populair op de effectenbeurs van New York. Analisten verwachten dat de aandeelhouders zullen profiteren van de nieuwe orders voor Raytheon. ,,Het is zeker van belang voor de aandeelhouders'', aldus defensie-analist Paul Nisbet van JSA Research.

Raytheon had het afgelopen kwartaal een omzet van 4,9 miljard dollar (10,5 mlijard gulden). ,,De nieuwe orders zullen verspreid zijn over een aantal jaren, dus op de totale omzet van Raytheon zal de invloed niet zo heel erg groot zijn'', zegt Nisbet.

Voorzitter Sophia Collier van het belleggingsfonds Citizens Funds dat alleen in moreel en ethisch verantwoord bedrijven belegt, zit in haar maag met de winst die de humanitaire crisis in Kosovo de Amerikaanse defensie-industrie oplevert. ,,Wij hebben geen wapenbedrijven meer in onze beleggingsportefeuille zitten omdat we vinden dat het immoreel is om winst te maken op een oorlog'', aldus Collier. (AP)