Internationale beurzen

LONDEN Beurshandelaren in heel Europa konden vanmorgen een speld horen vallen, terwijl zij wachtten op cruciale Amerikaanse macro-economische cijfers. De werkgelegenheidsontwikkeling in VS moest vanmiddag duidelijkheid geven of de economie te hard gaat, en de kans op een verhoging van de rentetarieven in de VS is toegenomen. Analisten verwachtten een toename van het aantal banen met 216.000 in mei, en een werkloosheidscijfer van 4,3 procent voor de VS. In Londen daalde de FTSE-index in de loop van de ochtend met 0,87 procent tot 6293 punten, zonder dat er noemenswaardig overig nieuws was.

FRANKFURT

Op de Duitse aandelenmarkt was de stemming beduidend beter dan in Londen, zij het dat ook hier met spanning op de Amerikaanse banengroei werd gewacht. De DAX-index steeg met 1,1 procent naar 5053 punten, niet gehinderd door een aanhoudend slechte stemming op de obligatiemarkt. Reden was dat de Duitse aandelenbeurs gisteren gesloten was, en vanmorgen nog wat stijging van gisteren moest inhalen.

PARIJS

In Parijs kregen olie-aandelen nog wat aandacht, en daalden licht, maar alle ogen waren gericht op de S&P Futures, de termijnhandel in de Amerikaanse Standard & Poor 500-index, die aangaf dat de beurs op Wall Street vanmiddag lager opent. Ook hier speelden de verwachte Amerikaanse cijfers de hoofdrol. De CAC-index moest terug met 1,2 procent naar 4304 punten.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio lag er vanmorgen vriendelijk bij. Het Nikkei-gemiddelde steeg met 73,25 punten tot 16.300,75. Selectieve aankopen van wat kleinere fondsen leidden tot de stijging.

In Singapore eindigden de aandelenkoersen 0,8 procent lager. Australië deed het ook wat minder met een daling van 0,4 procent. De koersen op de beurs van Hongkong stonden aan het eind van de handel op een verlies van ongeveer 0,5 procent. Zuid-Korea tekende een stijging van de aandelenkoersen op van 2,4 procent.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York is gisteren behoorlijk hoger gesloten. Het Dow Jones-gemiddelde steeg met 85,80 punten (0,81 procent) tot 10.663,69. De beursgraadmeter stond de hele dag in de plus, met een maximale winst van 90 punten. Er viel weinig te beleven op Wall Street. Beleggers namen een afwachtende houding aan met het oog op de later vandaag te publiceren maandcijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Die geven een belangrijke aanwijzing voor het risico van inflatie en rentestijging.