Importverbod op alle vee, vlees en zuivel uit België

De Nederlandse regering heeft vanochtend de grenzen gesloten voor alle vee, vlees en zuivel uit België. De Verenigde Staten hebben de grenzen gesloten voor kippen en varkens uit de Europese Unie in verband met de Belgische dioxinenbesmetting. Het zou volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Landbouw gaan om een tijdelijke importverbod.

Een van de sporen in het onderzoek naar de herkomst van het met dioxinen verontreinigde vet leidt naar Nederland. Twee bedrijven in de omgeving van Utrecht blijken tachtig ton `risicomateriaal' – afgewerkte olie en gerecycled vet – geleverd te hebben aan de verdachte Belgische vetsmelter Verkest, juist in de periode dat daar het vet gemengd is waarin later dioxinen zijn gevonden. Uit onderzoek van justitie in België is gebleken dat Verkest in het Oost-Vlaamse Grammene in januari twintig ton risicomateriaal uit België en tachtig ton uit Nederland heeft betrokken.

In België is een algemeen transport- en slachtverbod afgekondigd voor pluimvee, runderen en varkens. De maatregel, die tot maandag geldt, komt na de ontdekking van een tiende veevoederfabrikant die mogelijk met dioxinen besmet vet heeft gebruikt. De rijkswacht bewaakt de slachterijen.

De Europese Commissie overweegt de maatregelen die eerder deze week zijn genomen voor kip en kipproducten uit te breiden naar rundvlees en varkens. Premier Dehaene is vanochtend onverwacht naar Brussel teruggekeerd van de Europese top in Keulen.

In Den Haag hebben vanmorgen minister Borst (Volksgezondheid) en staatssecretaris Faber (Landbouw) maatregelen afgekondigd om te voorkomen dat Belgische varkens, runderen, schapen en geiten die mogelijk besmet zijn met dioxinen, in Nederland worden geslacht. Volgens de bewindslieden worden de berichten uit België ,,steeds verwarrender, maar ook steeds verontrustender''.

In de Tweede Kamer en in de landbouwsector is veel kritiek op de wijze waarop Faber de dioxinenaffaire heeft aangepakt. Het ministerie zegt pas volgende week met informatie te willen komen.

Nederlandse supermarkten hebben gisteren 43 producten uit de schappen gehaald, waarvan de toeleveranciers niet konden garanderen dat er geen dioxinen in zaten.