Hillary vrij zeker in race Senaat

Officieel heeft Hillary Clinton haar kandidatuur nog niet bekendgemaakt, maar alles wijst er nu op dat ze een gooi zal doen naar de Senaatszetel voor de staat New York die volgend jaar vrijkomt. Nooit eerder heeft een Amerikaanse presidentsvrouw zich verkiesbaar gesteld voor een politieke functie.

Al maanden speelt Hillary Clinton openlijk met de gedachte. En al maanden speculeert de Amerikaanse pers: doet ze het, of doet ze het niet? Maar sinds gisteren lijkt er geen twijfel meer mogelijk.

Haar politieke adviseur Harold Ickes kondigde aan dat ze begin volgende maand een voorbereidend comité voor haar campagne zal benoemen. Dat stelt haar in staat om alvast geld voor haar campagne in te zamelen zonder zich officieel kandidaat te stellen.

En de Democraat die haar zinnen aanvankelijk op de Senaatszetel had gezet, afgevaardigde Nita Lowey, maakte gisteren plaats voor Clinton. Lowey, die steeds gezegd heeft dat ze zich alleen zou terugtrekken als de first lady zich kandidaat stelde, meldde de presidentsvrouw per telefoon dat ze nu campagne gaat voeren om herkozen te worden in het Huis van Afgevaardigden. ,,Ik zei haar dat het er naar uitziet dat zij zich kandidaat stelt (voor de Senaat). En ik wenste haar succes'', aldus Lowey.

Maar Clinton zelf hield zich nog op de vlakte. Zonder in te gaan op haar eigen plannen stelde ze in een schriftelijke verklaring: ,,Ik dank Nita voor haar steun en ik verheug me erop met haar samen te werken.'' Clinton kan zich nu niet meer terugtrekken zonder de Democraten in New York ernstig in verlegenheid te brengen. Door haar officiële kandidatuur nog even uit te stellen, is ze verzekerd van de voortdurende aandacht van de media. Niemand verwacht dat Clinton het makkelijk zal krijgen in New York, waar ze nooit gewoond heeft. De populaire burgemeester van New York, Rudolph Giuliani, zal zich waarschijnlijk opwerpen als de Republikeinse kandidaat voor de zetel – die vrijkomt door het vertrek van de Democraat Daniel Patrick Moynihan. Ook andere Republikeinen hebben belangstelling getoond, zoals de afgevaardigde Rick Lazio van Long Island. Opiniepeilingen voorspellen een nek-aan-nek-race tussen Clinton en Giuliani. De stad New York heeft doorgaans een voorkeur voor Democraten, maar de rest van de staat is over het algemeen Republikeinser en conservatiever.