Heerlen wil een private tippelzone instellen

B en W van Heerlen willen de nieuwe tippelzone in die plaats privatiseren. Het college wil dat een stichting gaat optreden als beheerder van de nieuwe zone, die op een industrieterrein gepland is. Volgens Heerlen is het instellen van een private tippelzone een unicum in Nederland.

Tegen de nieuwe locatie bestaan bezwaren bij inwoners van Heerlen-Zuid en de aangrenzende gemeente Simpelveld. Heerlen kampt al sinds de jaren zeventig met problemen rondom de straatprostitutie. Om uitwaaiering te voorkomen richtte de gemeente twee jaar geleden een gebied in rond de Heideveldweg. Die werd echter bezet door boze buurtbewoners. Nu zwerven de meeste prostituees rond bij de plaatselijke meubelboulevard en worden daar door de gemeente gedoogd.

B en W willen dat de nieuwe tippelzone permanent wordt bewaakt door vier politiemensen. Die moeten het dit keer protesterende buurtbewoners onmogelijk maken het terrein te bezetten. Bovendien wil het college demonstraties ter plekke verbieden via een aparte bepaling in de algemene plaatselijke verordening.

De beheerder van de tippelzone zal in overleg met de gemeente de huisregels voor het terrein vaststellen en doen naleven. Zo mogen bezoekers er niet meer dan drie rondjes rijden en mag er slechts één klant in de auto zitten. Daarnaast krijgt de beheerder in het voorstel van het college het recht om ongewenste gasten te verwijderen. De gemeente hoopt op deze manier de veiligheid van de prostituees te verbeteren. De gemeenteraad neemt op 6 juli een beslissing.

Omdat iedere Nederlander volgens de grondwet recht op arbeid heeft en straatprostitutie een vorm van arbeid is, is de gemeente door een rechterlijke uitspraak verplicht een officiële tippelzone in te richten.

De SP in Heerlen, die altijd fel tegen de vorige tippelzone was, ziet niets in de plannen. De partij vreest dat vooral de ,,gewone'' prostituees gebruik gaan maken van de voorzieningen en dat de heroïnehoertjes, voor wie de zone eigenlijk is bedoeld, worden verdreven.