Gouden Strop

Deze week is de traditionele maand van het spannende boek begonnen met het al even traditionele gesteggel rondom de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandse misdaadboek van het afgelopen jaar. Lopen de spanningen doorgaans vooral op door literaire auteurs die de thrillerprijs voor de neus van de echte misdaadschrijvers wegkapen of daarentegen doodsbang zijn dat ze door toekenning van de Gouden Strop uit de literaire wereld zullen worden gestoten, nu heeft de jury van de op 24 juni uit te reiken prijs te kennen gegeven dat er nauwelijks boeken voor bekroning in aanmerking komen. In plaats van de traditionele vijf genomineerden zijn slechts vier boeken voorgedragen.

Dat tot woede van Gerhard Hormann, schrijver van het niet genomineerde Dubbel Bedrog. Hij schreef een ingezonden stuk in de Volkskrant waarin hij zich beklaagde over de jurering. Juryvoorzitter Bert Vuijsje gedroeg zich `als een schoolmeester die voor straf bijna de complete klas in de hoek heeft gezet.' Slechte reclame voor de Nederlandse misdaadroman, die het juist langzaam beter doet in de concurrentieslag met de grote buitenlandse sterren.

Hormann: ``Er zijn meer dan vijftig boeken ingezonden, waarvan er volgens de jury eigenlijk maar acht niet de prullenmand in hoefden. Bovendien contrasteert het erg met het enthousiasme van de jury vorig jaar. Het niveau kan toch niet zoveel dramatisch slechter zijn geworden?''

Bovendien zijn de wel genomineerde auteurs volgens Hormann (zelf 38) erg oud: Charles den Tex, Felix Thijssen, Peter de Zwaan en Jacob Vis zijn gemiddeld 56 jaar geleden geboren. Hij vreest dat het erg moeilijk wordt om jongeren voor het spannende boek te interesseren als er niet ook thrillers van jongere schrijvers worden genomineerd. ``We moeten niet op een bejaardensociëteit gaan lijken.''

Voorzitter Chris Rippen van het Genootschap van Nederlandse Misdaadauteurs deelt de kritiek van zijn collega niet. ``Ik was teleurgesteld door de kritiek, maar de jury zal goede redenen hebben gehad. Een jury maakt een onafhankelijke keuze. Daar kan over gediscussieerd worden, maar ik zou dat niet snel doen als ik zelf een boek had ingezonden. Dan kom je in een nogal kwetsbare positie. Ik vond het juryrapport tamelijk terughoudend. Het is mogelijk dat er een minder goed jaar tussen zit.''

Met de dreigende vergrijzing van het gilde misdaadschrijvers valt het volgens Rippen mee. ``Vorig jaar zaten er nog drie debutanten bij de genomineerden, dus ik maak me niet veel zorgen.'' Parallel aan de `grote' Gouden Strop reikt het Genootschap ook dit jaar weer een schaduwprijs uit, voor de beste debutant in het genre. Die wordt niet betaald door sponsor Bruna, maar door de misdaadauteurs zelf. ``We hebben acht debuten binnen gekregen,'' zegt Rippen. ``En daar zit zeker iets bij wat de prijs waard is.''

    • Arjen Fortuin