Fiets

Op 13 april 1942 is de fiets van Anne Frank gestolen en een dag later in de namiddag heeft zij daarvan zelf aangifte gedaan op het politiebureau in de Amsterdamse Pieter Aertszstraat. De waarde van het rijwiel werd geschat op 45 gulden, terwijl kleur en merk niet werden geregistreerd. Die ontdekking van historicus Jurjen Vis werd vorige week gemeld door het Nieuw Israëlitisch Weekblad.

Vis stuitte op de diefstal in de archieven van de Amsterdamse politie bij onderzoek voor een biografie over de componist Leo Smit (1900-1943). Hij hoopte in het archief informatie te vinden over de zelfmoord van Smits zuster, maar stuitte op de aangifte van Anne Frank. ``Heel bijzonder is het natuurlijk niet,'' zegt Vis. ``Voor mij zit de voornaamste waarde in het feit dat Anne Frank, op twaalfjarige leeftijd blijkbaar zoveel mans was dat ze in haar eentje aangifte van die diefstal ging doen, ondanks de bezetting en hoewel ze joods was.'' Fietsendiefstal was destijds aan de orde van de dag, volgens Vis. Twee maanden na het voorval, in juni 1942, zou Anne Frank op haar verjaardag haar dagboek beginnen. Daarin wordt eenmaal melding gemaakt van de diefstal van de fiets.