Een tijdmachine-ongeluk

`Ik snap er niets van!', roept Bram (11) als hij de video over de tijdreis van Ron en Fatima heeft bekeken. Een hele troost voor de grote mensen die de video ook niet begrepen. Zij durfden dat niet te zeggen want ze voelden zich dom.

Bram en zijn broers Bart (13) en Rob (8) staan op het punt een speurtocht te maken door het Openluchtmuseum in Arnhem. De speurtocht heet 'Het brievenmysterie'. Door de vragen in een folder te beantwoorden, kunnen de kinderen Ron en Fatima uit de videofilm helpen.

Ron en Fatima zijn twee kinderen uit 2098, legt de video uit. Zij moeten met een tijdmachine naar vroeger reizen, om spullen uit 1998 op te sporen. De spullen zijn door een ongeluk met de tijdmachine in het verleden beland. Ze moeten snel weer terug naar 1998, anders verandert de geschiedenis.

Ron en Fatima krijgen een stapel brieven mee, waarin de spullen worden beschreven. Die brieven gaan allemaal over 15 mei 1998. Wetenschappers vroegen aan Nederlanders te schrijven wat ze die dag meemaakten. Zodat de mensen in de toekomst een idee hebben hoe het leven er in 1998 uit zag. Ron en Fatima zijn die mensen in de toekomst.

Het verhaal over Ron en Fatima is verzonnen door kinderboekenschrijver Tais Teng. Dat mensen vorig jaar brieven aan de toekomst schreven, is echt waar. Meer dan 50.000 Nederlanders reageerden op een oproep om hun leven op 15 mei 1998 te beschrijven. De videofilm aan het begin van de speurtocht legt dat niet zo goed uit.

Gelukkig kan het Bram, Bart en Rob weinig schelen dat ze het verhaal niet zo goed begrijpen. Ze snappen zo ook wel dat ze op zoek moeten gaan naar spullen die niet thuis horen in het museum. Het Openluchtmuseum is een soort park waar je kunt zien hoe de mensen vroeger leefden.

De drie broers gaan gauw op pad. Terwijl de grote mensen nog de kaart bestuderen, springen zij al in een tram. Ze gaan eerst naar een oude kaasboerderij. Daar kun je zien hoe de mensen in het begin van deze eeuw kaas maakten. Maar Bram, Bart en Rob zien er niets van. Zij zijn helemaal niet geïnteresseerd in het maken van kaas. Ze zoeken het antwoord op de eerste vraag van de speurtocht.

Hierna rennen ze naar een oud schooltje. Daar kun je zien hoe een klaslokaal in 1823 eruit zag. Op lange houten tafels liggen zwarte leitjes. Daarop leerden de kinderen vroeger rekenen en schrijven. Aan een haak hangt een rugzak met een Tamagotchi. Die bestond nog niet in 1823, weten de broers. Bij de deur staan klompjes gevuld met stro. Daarboven hangen sobere, zwarte jasjes, gemaakt van dik katoen. `Ik denk niet dat ik die aan zou doen,` zegt Bram. Hij houdt het liever op zijn blauwe nylonjack.

De broers vinden het wel een leuke dag. `Het is leuk dat je er iets mee kunt winnen,` zegt Bram. `Iets winnen is helemaal niet altijd het belangrijkste,` vindt Rob. ,,Maar het is wel leuk dat je iets te doen hebt.''

Aan het einde van de speurtocht is een oude boerderij. In een hoek staat een oud ledikantje. Er ligt geen baby in. Wel iemand anders: Bert, van Sesamstraat. Bart en Rob slaan de boerderij over. Ze weten het antwoord op de laatste vraag toch al; dat heeft Bram ze verteld. Die was vooruit gehold.

Snel gaan de jongens naar de ingang, om de folder in te leveren. In ruil daarvoor krijgen ze de prijs: een boek van Tais Teng. Of liever gezegd: een boekje. Het is niet veel dikker dan een folder. Het gaat over de avonturen van Ron en Fatima. Maar die blijven moeilijk te snappen. Misschien dat Rob gelijk heeft, dat `iets winnen' niet het belangrijkste is.

Het Brievenmysterie duurt nog tot en met 31 oktober. Voor kinderen van zes t/m twaalf jaar. De speurtocht duurt ongeveer twee uur.