`Böhler is niet Öcalans advocaat'

De Nederlands/Duitse Britta Böhler is niet de advocate van PKK-leider Abdullah Öcalan. Dat hebben onder andere de Turkse krant The Turkish Daily News en het Turkse persbureau Anadolu gisteren gemeld. Volgens de transcripten van de zitting die Anadolu elke dag publiceert, antwoordde Öcalan op de vraag van rechter of Böhler ,,zijn advocaat en de advocaat van de organisatie'' was het volgende: ,,Ik ken de naam. Ze bracht mij een bezoek toen ik in Rome was. Ik zei tegen haar dat zelfs als ik als Jezus Christus uit de hemel zou neerdalen, de Europeanen niet eens `hallo' tegen mij zouden zeggen. Deze persoon is noch mijn advocaat, noch mijn vertegenwoordiger.''

Volgens Böhler kloppen de transcripties van de rechtzaak niet en zijn vraag en antwoord uit het verband gerukt. ,,Öcalan heeft gezegd dat ik hem in Turkije niet kan vertegenwoordigen. Dat klopt, want ik mag van autoriteiten Turkije niet in.'' Hoewel de Turkse advocaten gisteren de derde zittingsdag van het proces boycotten, was er wel een waarnemer in de rechtszaal aanwezig. Böhler hecht meer vertrouwen aan zijn verslag dan aan de transcripties die door de Turkse rechtbank worden gepubliceerd. ,,Onze ervaring is dat de weergave van Turkse zijde vaak niet klopt. De Turkse autoriteiten proberen ons voor te stellen als PKK-activisten die werken onder de dekmantel van de advocatuur.''

Öcalans weergave van de ontmoeting in Rome klopt, zegt Böhler. ,,Die vergelijking met Jezus heeft hij inderaad gemaakt. Wat hij daarmee bedoelde te zeggen wat dat er in Europa volstrekt geen aandacht is voor de Koerdische kwestie.'' Tijdens de ontmoeting in Rome vroeg Öcalan Böhler voor hem op te treden als advocaat, zo blijkt uit een door hem ondertekende machtiging. Tijdens Öcalans verblijf in Italië en Griekenland stond zij hem bij.

Öcalan staat in Turkije terecht wegens hoogverraad. Zijn verdediging wordt gevoerd door een team van Turkse advocaten. Böhler is vanuit Amsterdam verantwoordelijk voor de procedure voor het Europese Hof van de Rechten van de Mens in Straatsburg, die de advocaten tegelijkertijd zijn begonnen.

    • Bernard Bouwman
    • Steven Derix