Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Volvo verhuist autoproductie naar VS

Volvo zet in de Verenigde Staten een fabriek neer voor de productie van de opvolger van de modellen S40 en V40. Dat heeft directeur Tuve Johannesson van de Zweedse personenautofabrikant gisteren gezegd. Volvo verkocht in maart haar personenwagendivisie voor 12,5 miljard gulden aan de Amerikaanse autofabrikant Ford.

De nieuwe fabriek van Volvo in de VS zal in het begin de productie van de huidige modellen S40 en V40 verhogen. Tot nu toe worden alle Volvo's van dit type door NedCar in Born gemaakt. De productie van de middenklasser van Volvo moet voor het jaar 2005 verdubbelen tot `driehonderd- of vierhonderd duizend' per jaar. ,,De capaciteit van de fabriek in Born is daartoe ontoereikend'', aldus Johannesson.

NedCar, een joint-venture tussen Volvo en Mitsubishi, kan jaarlijks 280.000 auto's maken, waarvan 150.000 Volvo's V40 en S40. De rest betreft de modellen Carisma en Spacestar van Mitsubishi. Sinds de overname van de personenautodivisie bezint Ford, dat ook een aandeel heeft in het Japanse Mazda, zich over de toekomst van de samenwerking met Mitsubishi in NedCar. ,,Op dit moment beraadt Ford zich op een nieuwe strategie. Het is afwachten welke plaats Mitsubishi daarin heeft'', aldus een woordvoerder van Volvo. (Redactie Economie)