Verzekeraars willen samengaan

De verlieslijdende verzekeraar Nuts Ohra zoekt zijn heil bij de Amsterdamse branchegenoot Delta Lloyd. De bedrijven maakten gisteren bekend in gesprek te zijn over een vergaande vorm van samenwerking.

Geruchten over een mogelijke overname door Delta Lloyd deden al maanden de ronde. Dat Nuts Ohra aansluiting zoekt bij een sterke partner is mogelijk mede ingegeven door de toezichthouders op de verzekeringsmarkt. De Ziekenfondsraad heeft de Haags/Arnhemse verzekeraar, als gevolg van hoge verliezen en een administratieve chaos, eerder dit jaar onder extra streng toezicht geplaatst. Ook de Verzekeringskamer had tot maatregelen opgeroepen.

Als de besprekingen daadwerkelijk tot een overname leiden, dan worden Delta Lloyd en Nuts Ohra samen, na Zilveren Kruis, de grootste particuliere zorgverzekeraar in Nederland. De combinatie biedt werk aan 6.000 mensen, hun gezamenlijke omzet komt op 11 miljard gulden uit.

Overname van Nuts Ohra leidt mogelijk tot een notering van Delta Lloyd op de Amsterdamse beurs. Een beursgang staat volgens een woordvoerder hoog op de prioriteitenlijst, maar het Britse moederbedrijf van Delta Lloyd, CGU, heeft tot nu toe bezwaar gehad tegen een vermindering van het aandeel in de Nederlandse dochter.

Samengaan stelt de twee verzekeraars in staat de concurrentie beter aan te kunnen, menen ze. Ook wordt het productenpakket breder, waardoor de verkoopkanalen beter worden bediend. Over de constructie wordt nog onderhandeld, maar een samengaan `op basis van gelijkwaardigheid' ligt het meest voor de hand.

Wie het initiatief heeft genomen wilde de woordvoerder van Delta Lloyd niet zeggen. Al eerder liet deze verzekeraar doorschemeren een overnamekandidaat te zoeken. Begin dit jaar doken geruchten op dat Delta lloyd en Nuts Ohra met elkaar in gesprek zouden zijn. Bestuursvoorzitter J. Jansen van Delta Lloyd verklaarde eerder dat een ziektekostenverzekeraar als Nuts Ohra goed in het pakket zou passen.

De twee krijgen door fusie toegang tot twee verkoopkanalen. Delta Lloyd verkoopt haar verzekeringen vooral via tussenpersonen, evenals het Haagse Nuts. Volgens de zegsman van Delta Lloyd krijgen de assurantiebemiddelaars na het samengaan een breder verzekeringspakket in handen, omdat ze de producten van Nuts én Delta Lloyd kunnen verkopen. Het Ohra-deel in Arnhem, dat een van de eerste direct-writers van Nederland was, zal de directe verkoop blijven doen en krijgt ook de kleinere Delta-Lloyd-afdeling in handen die eveneens verzekeringen per telefoon verkoopt, zo meldt de zegsman van Delta Lloyd.

Nuts Ohra kampte het laatste jaar met grote problemen. Vooral de Nuts-dochter zorgde voor miljoenenverliezen door slechte contracten. Onlangs stapte bestuursvoorzitter B. Huesmann plotseling op: hij zou bij een mogelijke fusie een sta-in-de-weg zijn. De raad van commissarissen van Nuts Ohra beraadde zich sindsdien over de toekomst van het bedrijf.