Versatel koopt dochter Gak

Het telecombedrijf Versatel koopt voor een onbekend bedrag Svianed (datacommunicatie), een dochter van het Gak. De overname betekent voor het voorlopig nog verliesgevende Versatel meer dan een verdubbeling van de omzet.

In 1998 behaalde Versatel een omzet van bijna 40 miljoen gulden (verlies ruim 67 miljoen). Svianed kwam uit op 57 miljoen gulden en een winst van negen miljoen gulden. Svianed levert datacommunicatie aan klanten als het Gak (50 procent van de omzet), Achmea en ING-dochter MultiAccess. Voor deze diensten wordt gebruik gemaakt van het KPN-net.

Versatel bouwt een eigen netwerk van 2400 kilometer glasvezel in Nederland. Daarvan is 900 kilometer al gelegd, maar pas een zeer klein gedeelte operationeel, zodat ook Versatel voor zijn telefoon- en dataverkeer gebruik moet maken van het KPN-net.

Algemeen directeur G. Mesch van Versatel verwacht het akkoord met Svianed eind deze maand te kunnen afronden. De belangrijkste aandeelhouders van Versatel, dat op termijn een notering wil aan de beurs, zijn Nesbic (een participatiemaatschappij van Fortis) de participatiemaatschappijen Paribas en NPM en oprichter Mesch.

Versatel, gevestigd in Amsterdam, wil de komende jaren bedrijven aansluiten op zijn eigen netwerk. Op dit moment heeft Versatel ruim 14.000 klanten.

Er zijn voor Versatel grofweg drie manieren om de voordeur van klanten te bereiken. Eigen glasvezelkabels zijn duur en volgens directeur Mesch daarom alleen interessant voor klanten die maandelijks duizenden gulden aan telecomverkeer uitgeven. Maar door het Internet en andere datacommunicatie groeit het verkeer snel. Een andere mogelijkheid is de draadloze verbinding, wat nog in onwtikkeling is. De derde manier is de conventionele KPN-lijn. Versatel wil zijn netwerk in locale telefooncentrales aansluiten op dat van KPN.