VERKIEZINGEN

De verkiezingen voor het Europees Parlement worden niet in alle lidstaten van de Europese Unie op dezelfde dag gehouden.

10, 11 en 13 juni Donderdag 10 juni bijten Nederland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk het spits af. Op 11 juni zijn de Ieren aan de beurt. Op zondag 13 juni volgen de kiezers in de rest van de Europese Unie.

De verkiezingen worden niet overal op dezelfde dag gehouden omdat de lidstaten sterk uiteenlopende kiestradities kennen. In Nederland zijn verkiezingen gewoonlijk op woensdag.

Voor de Europese verkiezingen wordt een uitzondering gemaakt. Anders zou Nederland te veel uit de pas lopen met andere landen.

Stemmen Alle Nederlanders van 18 jaar en ouder mogen in Nederland hun stem uitbrengen. hetzelfde geldt voor onderdanen van andere lidstaten van de Europese Unie die in Nederland woonachtig zijn. Zij krijgen een oproepingskaart van de gemeente waar zij ingeschreven staan. Nederlanders mogen stemmen maar zijn dat niet verplicht. Een stemplicht bestaat wel in België, Luxemburg en Griekenland.

Kieswet Er bestaat geen Europese kieswet. Verkiezingen in de afzonderlijke landen worden georganiseerd volgens de regels van de nationale kieswetten. Dat betekent in Duitsland dat een kiesdrempel van vijf procent wordt gehanteerd. In Nederland geldt het principe van evenredige vertegenwoordiging. In Groot-Brittannië wordt dit keer voor het eerst een mengvorm van het traditionele districtenstelsel en de proportionele vertegenwoordiging gebruikt.

Partijen In Nederland doen elf partijen aan de Europese verkiezingen mee: CDA, Centrumdemocraten (CD), D66, de Europese Partij, Europees Verkiezers Platform Nederland, GroenLinks, Lijst Luc Sala, PvdA, RPF/SGP/GPV, Socialistische Partij (SP) en VVD. Van dit elftal zijn vier partijen nog niet in het Europees Parlement vertegenwoordigd: CD/Conservatieve Democraten, de Europese Partij, Lijst Luc Sala en de SP.

Uitslag De definitieve uitslag van de verkiezingen wordt pas zondagavond 13 juni bekend. Maar op basis van peilingen bij stembureaus kan al op donderdagavond 10 juni een goede voorspelling worden gegeven van het resultaat in Nederland.