Texaco en Chevron breken fusiegesprek af

De Amerikaanse olieconcerns Texaco en Chevron praten niet langer over de mogelijkheden om samen te gaan. Texaco heeft laten weten de besprekingen te hebben afgebroken omdat de eisen van het veel grotere Chevron te ver gingen.

Het olieoconcern wees onder meer op de onaanvaardbare prijzen waar Chevron van uitging. Ook zouden de twee concerns het niet eens kunnen worden over wie de nieuwe maatschappij moest gaan leiden.

In kringen van de olie-industrie wordt erop gewezen dat Texaco in een later stadium nieuwe voorstellen wellicht wel weer gaat bestuderen. In ieder geval heeft het bestuur gisteren laten weten dat het zich gaat toeleggen op kostenbesparingen en op de verdere ontwikkeling `van binnenuit'.

Het afketsen van de krachtenbundeling betekent een onderbreking in de reeks van grote fusies en overnemingen die de oliesector de laatste tijd kenmerkt. Zo zitten Exxon en Mobil midden in een fusieproces en nam BP de twee maatschappijen Amoco en Atlantic Richfield over.

Officieel was er weinig bekend over de plannen van Texaco en Chevron. De bundeling werd een fusie genoemd, maar gezien het verschil in beurswaarde was er eerder sprake van een overneming van Texaco door Chevron. Het laatstgenoemde concern zou – met eigen aandelen – ongeveer 70 dollar per aandeel hebben willen betalen, in totaal rond de 37,5 miljard dollar.

Een van de punten waarop het overleg is stukgelopen, is de gezamenlijke onderneming die Texaco met Shell in de Verenigde Staten heeft voor de raffinage en de verkoop van olieproducten. De waarde daarvan zou een breekpunt zijn geweest, maar ook zouden de kartelautoriteiten bezwaar hebben gemaakt omdat die onderneming een al te dominante marktpositie zou krijgen.

Analisten sluiten niet uit dat Shell en Texaco hun banden verder gaan aanhalen, ook al zegt Shell steeds het in zijn eentje best te kunnen redden. De twee passen volgens de deskundigen goed bij elkaar en Texaco zou best eens in kunnen gaan op een overnamebod van 80 dollar per aandeel of meer. Overigens is in de olie-industrie ook Chevron al genoemd als mogelijke partner van Shell. De New-Yorkse bankier Jeff Dietert: ,,Ik denk dat Shell als enige optie overblijft voor Texaco.'' (Reuters)