Spanje

Boekenmarkt

T/m 13 juni is in Madrid de traditionele boekenmarkt. In het Retiropark is een groot aantal boekenstallen ingericht met een uiteenlopende selectie aan literatuur en lectuur. Succesauteurs houden signeersessies. Dit jaar worden ondermeer Manuel Vicent, Alfonso Ussía, Maruja Torres en de Portugese Nobel-prijswinnaar José Saramago verwacht. Een aardig uitstapje voor wie aan het einde van de middag toch door het Retiropark kuiert om naar de talloze muziekgroepen te luisteren of te rade te gaan bij gediplomeerde kaartenleggers, handenlezers en andere waarzeggers. Iedere dag in het Retiropark in Madrid, hoek Calle Acalá en Avenida Menéndez Pelayo. Nadere info via http://www.apple.es/feria.

Velázquez

Sevilla eert zijn beroemde schilderszoon die vierhonderd jaar geleden geboren werd. Aan de hand van verschillende wandelroutes wordt de bezoeker langs plekken in de stad geleid die een belangrijke rol speelden in het werk of het leven van de kunstenaar. Het geboortehuis van Velázquez, de pleinen en kerken die hij schilderde en de plaatsen waar zijn werk ook nu nog te bewonderen valt. Kaarten gratis te verkrijgen in het toerismebureau van Sevilla, Avenida de la Constitución, naast de kathedraal.

Moffat

Het culturele centrum van la Caixa in Barcelona heeft een speciale expositie ingericht met het werk van de Australische cineaste en fotografe Tracey Moffatt. Met foto's en een aantal korte speelfilms is een tentoonstelling gemaakt waarbij de grens tussen film en foto's regelmatig vervaagd. Fotosequenties die op films lijken, verstilde films als foto's. T/m 18 juli in Centre Cultural de la Fundació la Caixa, Paseo Sant Joan 108.

En verder

Liefhebbers van het ook in Nederland succesvolle boek Barcelona, stad der wonderen van Eduardo Mendoza kunnen nu terecht in de bioscoop. De gelijknamige film (La cuidad de los prodigios) onder regie van Mario Camus is nu in heel Spanje in een groot aantal zalen te zien; ook een wonder in Barcelona: L'Aquarium in Port Vell aan de havenzijde van de stad. Zee-aquarium met spectaculaire panorama buis. Dag 9u30-23u.