SPAGHETTI BOLOGNESE-DOPING

Als je sportman/vrouw bent en er wordt na een wedstrijd bij de controle iets in je urine gevonden dat daar absoluut niet thuis hoort dan geef je natuurlijk de schuld aan wat je hebt gegeten of gedronken. Ooit wezen Nederlandse wielrenners tijdens de Tour de France naar een slecht klaargemaakte kip, die later Epo bleek te heten. Het smoezenseizoen is weer begonnen. Een kleine terugblik. Toen bobsleeër Lenny Paul in 1997 werd betrapt op anabole steroïden gaf hij de schuld aan de spaghetti bolognese. Het gehakt zou afkomstig zijn van met steroïden ingespoten koeien. Hij werd niet schuldig bevonden. Ook het verhaal van atleet Dennis Mitchell werd geaccepteerd. Bij Mitchell werd in 1992 een enorme hoeveel testosteron geconstateerd. Volgens Mitchell kwam dat omdat hij de nacht ervoor vier maal met zijn echtgenote de liefde had bedreven en 6 flessen bier had gedronken. Toen hem werd gevraagd waarom hij nooit eerder op zoveel testosteron was betrapt antwoordde hij: ,,Het was haar verjaardag. Ik wilde haar verwennen.'' De uitslag was: onschuldig. De Spaanse discuswerper David Martinez gaf in 1996 de schuld aan een varken. Ook hij had teveel anabole steroïden. Martinez verklaarde dat hij slecht varkensvlees had gegeten en om zijn gelijk te bewijzen kocht hij een varken, spoot het zeven maanden lang in met a.b. en slachtte het varken. Hij werd wel schuldig bevonden. Vandaag het recept voor een Spaanse koude soep: een `geroosterde' gazpacho. Snijd de rode paprika's in de lengte door. Verwijder de zaadlijsten. Leg de helften op een stuk aluminiumfolie onder de grill in de oven. Zodra er zwarte plekken ontstaan worden de paprika's uit de oven gehaald. Laat ze een half uur in een afgesloten schaal staan en verwijder dan de velletjes. Zet intussen de tomaten in een met olie ingesmeerde vuurvaste schaal ongeveer 15 minuten in een hete oven. Verwijder de velletjes en steelaanzetten. Pureer tomaten, rode paprika's en knoflook en voeg het tomatensap, de azijn en een scheut tabasco toe. Zet deze gazpacho enkele uren in de koelkast. Geef er apart bij: kleine blokjes komkommer, gele en groene paprika en zeer fijn gesnipperde ui.